Dětem samoživitelů nebo rodičů v krizi můžete nadělit dárek díky charitativní akci Vánoční beránek

21. říjen 2021 10:22

Projektem Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata se inspirovala českobudějovická nadace Gratia. Místo seniorů chce pomoct rodičům samoživitelům i rodinám, které se ocitly v těžké životní situaci. Jejich dětem nadělí pod stromeček dárky prostřednictvím charitativní akce Vánoční beránek.

„Já žiju sama s malou dcerou, donedávna jsme bydleli ještě s mojí maminkou v jednom bytě. Maminka bohužel letos zemřela, takže jsem zůstala s dcerkou úplně sama,“ vypráví svůj příběh Šárka.

I jí a její dceři by mohl projekt pomoci. „Ten byt je letitý, už se na něm hodně podepsal zub času, řešíme pořád nějaké opravy, takže v podstatě směřujeme k celkové rekonstrukci bytu, kam padají všechny moje finance,“ dodává.

Nadace Gratia shromažďuje přání pro projekt Vánoční beránek. Dárci už si také mohou databázi projít

Nadace Gratia už shromáždila prvních pár příběhů a dětí, kterým by dárci mohli splnit přání. „Hlásí se nám maminky, které si nemohou dovolit koupit svým dětem nějaký dražší dárek,“ ukazuje Věra Ondrová z nadace. V přihlášce rodiče uvedou, co si jejich děti k Vánocům přejí.

Rodiče můžou stále přihlašovat své děti, dárci jim pak mohou přispět prostřednictvím webu vanocniberanek.cz. „Dárce si může projít databázi a vybrat dítě, které ho zaujme, nebo dárek, který by rád koupil. Prostřednictvím webu si ho zarezervuje, následně pošle peníze k nám do nadačního fondu a my se o celý ten proces postaráme,“ popisuje Barbora Geny, ředitelka nadačního fondu Gratia.

Jedním z impulsů pro spuštění Vánočního beránka byla i zpráva fondu UNICEF. „Informovala o tom, že kvůli covidu se na hranici chudoby nově ocitlo kolem dvaceti tisíc rodin. To byl pro nás další moment, který nás vedl k zamyšlení, jak pomoci,“ vysvětluje Barbora Geny.

Kupovat dárky potřebným dětem lidé můžou až do 20. listopadu. Následně jim je Vánoční beránek doručí pod stromeček.

Spustit audio

Související