Dětem na Srí Lance začíná školní rok. Vybavit je do školy ale bývá pro rodiče nad jejich možnosti

Uniforma, psací potřeby, sešity a třeba i aktovka školáka, to může být pro některé rodiny zvláště na vesnici výdaj, který si nemohou dovolit. V regionu Seenigama na západním pobřeží ostrova Srí Lanka žákům ze sociálně slabých rodin pomáhá už přes dvacet let charitativní Nadace Dobra – Founfation of Goodness. Letos do školy vybavila přes 5 tisíc dětí v několika lokalitách Srí Lanky.

Modlitbou s buddhistickým knězem v chrámu začala slavnost pro několik stovek dětí z vesnic kolem městečka Hikkaduwa. Všechny dívky s pečlivě upletenými copy, kluci v bílých košilích a modrých kraťasech – všichni bosí, jinak to v buddhistické svatyni nejde.

Na pódiu na ně čekají modrooranžové školní batohy, jejich kamarádi pro následující školní rok. Pak paní učitelka vyvolává jména dětí a kluci a holky si chodí pro tašky, klaní se knězi a potom dalším, kteří jim tašky předávají.

Aby se sny staly skutečností

Reportér Pavel Novák předává školákům na Srí Lance výbavu od charitativní Nadace Dobra

Některým oči přímo svítí, na některých je vidět, že je začátek školy ani trochu netěší. Třináctiletá Parami se na vyučování moc těší a má jasno v tom, proč se chce dobře učit. Nejvíc ji prý baví angličtina.

Tak Parami, co máš v té nové tašce? „Je tady svačinová krabička, poukázka na nákup bot a školní uniformy, penál, tužky a sešity, bloky na výkresy a spousta věcí. Já chci být jednou letuška, víte. U našich aerolinií,“ usmívá se dívenka.

Host z Evropy

Na pódiu jsem se nakonec ocitl i já. To, když paní učitelka vyvolala hosta pana Paula, který přijel do Seenigamy natáčet reportáž. Raději jsem si k malým školáčkům dřepl a pak klekl, abych na ně neshlížel shůry. Podával jsem jim ruku a říkal „Ahoj“ a oni se pořád klaněli se sepnutýma ručkama.

Bylo to zvláštní, povznášející a taky dojemné. Ještě venku před chrámem na mne pokřikovali: „Hello“ a „Merry Christmas“. A já jim z velmi skromné slovní zásoby sinhálštiny, kterou jsem si nastudoval, odpovídal „Bohom istuti“, tedy „děkuji pěkně“.

Hodnota plně vybavené školní brašny je podle výkonného ředitele Nadace Dobra Samana Kumary 4 tisíce srílanských rupií, tedy přibližně 21 eur nebo 550 korun

Naděje pro venkov

Hodnota plně vybavené školní brašny je podle výkonného ředitele Nadace Dobra Samana Kumary 4 tisíce srílanských rupií, tedy přibližně 21 eur nebo 550 korun. Pro děti a jejich rodiče je to ale velká pomoc. Když jsou v rodině třeba tři děti školou povinné, je to pro rodiče velký výdaj, který je může v prosinci a lednu hodně zatížit.

Čtěte také

Nadace Dobra rozdává školní výbavu dětem z chudých vesnických rodin už přes dvacet let. Její zakladatel, bývalý obchodník s cukrem, filantrop Kushil Gunasekera se už v době svých vysokoškolských studií vracel do rodné vesnice a viděl, že tam žije mnoho nadaných, chytrých a schopných dětí, které se ale nemohou učit, protože jejich rodiče nemají na jejich školní potřeby.

Pomoc malým i velkým

Prvním cílem nadace, kterou založil, tedy bylo pomáhat vesnickým znevýhodněným dětem, aby měly podobné podmínky jako ty ve městě. Dnes nadace pomáhá nejen dětem v základních školách, ale vzdělává i mladé dospělé v ovládání počítačů, opravování elektrických zařízení nebo šití na stroji.

To, aby se i ti, kteří žijí na nepříliš rozvinutém srílanském venkově, měli také možnost v životě dobře uplatnit.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související