Deštivý srpen zaskočil i rekreanty na Jadranu

18. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na pobřeží Jadranu se v těchto dnech rekreuje více než 600 tisíc turistů z celého světa, mnohé z nich ale zaskočila nepřízeň počasí. Nejdražší hotel na Jadranu otevřeli v Dubrovníku - jedna noc vás tam vyjde i na 5 000 euro. Chorvatská fotbalová reprezentace ve Splitu překvapivě remizovala s mistry světa.

Turistická sezóna v Chorvatsku pokračuje v plném proudu. Podle domácí turistické centrály se v těchto dnech zase sluní na pobřeží Jadranu více než 600 tisíc turistů z celého světa. V žebříčku národností stále vedou po Češích Italové, následují Němci, Francouzi, domácí turisté, Slovinci a Rakušané.

Přece jen zatím poměrně deštivý srpen, jaký místní nepamatují už snad 40 let, zaskočil i rekreanty. Ti proto vyrážejí na výlety - z oblasti střední Dalmácie, tedy od Splitu na jih, lidé podle touroperátorů zájezdů míří hlavně do Dubrovníku, Mostaru a do Medžugorje. V severní Dalmácii jsou pak v kurzu hlavně Plitvická jezera, která denně navštíví kolem 20 tisíc lidí.

V Dubrovníku v minulých dnech otevřeli nejdražší hotel na Jadranu. Historická, třípatrová vila se jmenuje Šeherazáda a její majitel, finanční skupina ji přestavěla s náklady po přepočtu přes 100 milionů korun. Host v ní najde skutečně vše, nač si vzpomene. A cena? - za jednu noc pobytu v pokoji s obří modrou skleněnou maurskou kopulí zaplatí, podle dnešního vydání Večerního listu, 5 000 euro.

Průměrný plat v Chorvatsku dosáhl v polovině roku výše 5 335 kun netto, což je asi o 250 kun více než ve stejném období loňského roku - informovala o tom dnes tisková agentura HINA.. Podle ní berou lidé nejvyšší mzdy v hlavním městě Záhřebu. K zaměstnáním s největším profitem pak patří práce v chorvatských radiotelekomunikacích, bankách, pojišťovnách a v letectví, kde se čisté měsíční výdělky pohybují nad hranicí osmi tisíc kun.

Sport: Brazílie - Chorvatsko překvapivě 1:1
Téměř 30 tisíc lidí se ve středu večer sešlo na stadionu Hajduku Split, aby vidělo přátelský zápas mezi domácí reprezentací a úřadujícími mistry světa Brazilci. Utkání skončilo nerozhodným výsledkem 1:1, oba góly padly v prvním poločase. Celý Split pak žil nádhernou sportovní atmosférou.

Počasí v Dalmácii:
V pátek 19. srpna bude v Chorvatsku převážně slunečno, místy se můžou objevit mraky. Vítr bude slabý, na otevřeném moři povane jugo, až jihozápadní vítr. Ranní teploty mezi 15 až 20 stupni, nejvyšší denní 25 až 30 stupňů.

Prognoza za pomorce:
Vítr nejříve povane jihozápadní až západní 5-15 uzlů, moře na 1-2, viditelnost 10-20km. Bude jasno, místy proměnlivá oblačnost.

Doprava:
Nemáme hlášeny žádné větší problémy na chorvatských silnicích. Pouze na dálnici A6 na trase z Rijeky do Záhřebu bude na 15 minut uzavřen tunel Veliki Gložac ve 20:00 a ve 4:00. Důvodem jsou trhací práce při stavbě druhého tubusu.

Přechody:
Na výjezdu na Macelji je kolona dlouhá 1 kilometr. Na ostatních přechodech se nijak dlouho nečeká. Trajekty taktéž plují podle řádu a nikde se na ně nečeká.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu