Deště udělaly radost zemědělcům, zahrádkářům nebo houbařům. Hydrologové dál mluví o suchu

22. srpen 2019 08:37

Sucho i po nedávných deštích trvá. Zdánlivě nelogické tvrzení má souvislost především s podzemními vodami, do kterých se případné srážky dostanou až za hodně dlouhou dobu - a to ještě ne vždy. Pravdou na druhou stranu je, že hydrologická mapa, která barví jednotlivé částí území Česka, se v posledních dnech zabarvila do přeci jen příznivějších odstínů. 

Podle ředitele hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Zdeňka Šiftaře srážky z uplynulých dní výrazně prospěly v souvislosti s takzvaným agronomickým suchem, podzemní vody ale zatím prakticky na srážky nereagovaly. I proto, že intenzita dešťů nebyla všude stejná.

Čtěte také

„V oblasti naší územní působnosti spadlo maximum srážek ve Svobodných Dvorech, kde jsme naměřili přibližně 50 milimetrů vody na měst čtvereční. Ale na Novém Hradci Králové to byla jen polovina," říká Zdeněk Šiftař.

Na druhou stranu letošní rok zatím - pokud jde o srážky - vypadá relativně dobře. Ani zdaleka se hodnoty neblíží kritickým a opravdu extrémně suchým letům 2015 a 2018. Jenže na to, aby podzemní vody stoupaly, to nestačí.
„Celkově ten letošní rok nevypadá vyloženě špatně. Prakticky se dá říct, že na většině území jsme na úrovni normálu. Jenomže ty suché roky předtím se kumulují, to sucho navazovalo. A potom, pokud jsou větší úhrny srážek, jako například nyní, tak to vyskočí, ale ten efekt je malý."

Na deště zareagovaly i vodní toky

Podle Jiřího Petra z Povodí Labe ale řeky na aktuální srážky zareagovaly nejspíš jen dočasně.
„Deště byly poměrně intenzivní, nicméně srážkové úhrny nebyly příliš vysoké. Dá se říci, že deště oživily průtoky vodních toků, můžeme ale předpokládat, že opět dojde k poměrně rychlému poklesu hladin řek na běžné stavy."

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Přehrady v Královéhradeckém kraji mají naopak vody dost - hladiny byly ve většině případů výš než vloni už před příchodem nedávných dešťů.

Čtěte také

Ani to ale neznamená, že dostatek vody vydrží v řekách celý podzim, upozorňuje Jiří Petr.
„Myslím si, že zejména v některých případech odběry, které se provádí z vodních toků na kterých nejsou přehrady, mohou být ohroženy i v podzimních měsících."

Zatím to navíc vypadá, že k nedávným dešťům se v nejbližších dnech další nepřidají.

„Bohužel, nyní výhled do konce srpna co se týká srážek není moc příznivý. Prakticky zatím z podkladů, které máme k dispozici se nám nejeví žádná významnější srážková epizoda. Možná až někde na konci toho období je reálné něco vyvozovat. Na přelomu srpna a září by se mohly nějaké větší srážky objevit. Ale to jsme opravdu až na konci doby, kdy můžeme nějaký odhad provádět," uzavírá ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související