DESKA TÝDNE. Album Vessel je surrealistickou soustavou uhrančivých fresek

5. prosinec 2018

Sebastian Gainsborough pádí vpřed mílovými kroky. Zatímco na debutové desce projektu Order of Noise jako Vessel dekonstruoval odkazy Autechre a řady minimal tanečních elektroniků, na následující kolekci Punish, Honey ohýbal samply do industriálních novotvarů. I tehdy byl stále spojený s tanečním undergroundem. Nové dlouhohrající album Queen of Golden Dogs ale míří volnomyšlenkářsky nejen směrem k tanečnu, ale doslova všemi směry.

Vessel na třetí desce popřel žánrové škatulky, aniž by přitom předložil posluchačům nepoživatelný eintopf. Čtyřletý prostor mezi novinkou a dlouhohrajícím předchůdcem vyplnila netradiční spolupráce s liverpoolským komorním Immix Ensemble, z níž vzešlo Transition EP a také další, úzké tvůrčí partnerství s houslistkou a zpěvačkou Olivií Chaney. Není divu, že na Queen of Golden Dogs máme netradičních odskoků ke komorní klasice (nelze nevzpomenout na Oneothrix Point Never a poslední desku Age Of) celou řadu. Vedle toho Gainsborough začal nečekaně pracovat s world music elementy.  

Vessel – Queen of Golden Dogs

Zatímco obě předchozí desky představily Vessel jako projekt slévající základní hudební vstupy do jednoho kompaktního celku, na novince se Gainsborough naopak chlubí jednotlivými stavebními kameny, které skládá do pozoruhodných novotvarů. Jako by Sebastian po letech odhodil ostych přiznat jak ideové zdroje, tak použité techniky. S nabitým sebevědomím pak začal rýsovat nové tracky, které obsahují všechny vlivy nashromážděné autorem během dekády. Informace, že výrazný vliv na desku měla tvorba surrealistické malířky Remedios Varové, zapadají do celkového obrazu kolekce, která není soustavou písniček nebo jednolitým hudebním dílem. Queen of Golden Dogs je promyšlenou kolekcí hudebních fresek, ke kterým bychom měli přistupovat podobně, jako návštěvník vnímá výtvarná díla vystavená v galeriích.  

Na první poslech jde o velmi různorodou směsici hudebních nápadů. Nepřekvapí, že dalším výrazným vlivem na desku zapůsobil portugalský literát Fernando Pessoa, známý fragmentárností svojí tvorby. Vessel přinesl na konci tohoto roku mnohovrstevnaté album, které ideově i hudebně nabízí bohatou sklizeň vjemů a nápadů. Ty navíc tvoří jedinečné, na rozdíl od podobně koncipované poslední desky These New Puritans i strhující kompozice, vystupující výrazně z řady současné masové produkce.

Čím se zasloužila deska Queen Of Golden Dogs, že o ní referujeme jako o Desce týdne Radia Wave? Co mělo na její výjimečné směřování vliv? Podobá se svou povahou některým albům vydaných v poslední době? Poslechněte si celý příspěvek v audio podobě.

Hodnocení: 91 %
Vessel – Queen of Golden Dogs (Tri Angle, 2018)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.