Desetiletý Václav Finěk patří k světové šachové špičce

31. srpen 2020 13:00

Česká republika se může pochlubit celou řadou talentovaných šachistů. Odborníci a trenéři přitom předpovídají nejzářivější budoucnost teprve desetiletému Václavu Fiňkovi, který v těchto dnech předvádí své umění na mistrovství republiky v Plzni.

Už jste někdy slyšeli jméno Václav Finěk? Pokud rádi hrajete šachy, tohoto desetiletého chlapce rozhodně nevyzývejte k partii. Tenhle liberecký kluk totiž ve své kategorii patří mezi nejlepší hráče světa.

Já osobně jsem takový talent ještě neviděl, pamatuji si malého Davida Navaru, se kterým jsme byli v roce 1998 na mistrovství světa, David tam skončil druhý, tehdy mu bylo 13 let a objektivně musím říct, že Vašek nehraje hůř než Navara ve třinácti,“ porovnával trenér Michal Konopka šachové umění malého Vaška se současnou českou jedničkou Davidem Navarou.

Po pár měsících hraní vyhrál turnaj

Otec mladého šachisty Václav Finěk starší dříve také hrál šachy a malého Vašíka tahle hra zaujala, když mu bylo necelých sedm let. „Já jsem chtěl se všemi dětmi hrát šachy, Vašek je moje třetí děcko, ale až jeho to bavilo, intenzivně jsme se tomu věnovali,“ popsal.

Po třech měsících hraní si chlapec z Liberce vyzkoušel první turnaj. „Napsal jsem email někomu z šachového klubu Liberec a oni mi napsali, že se asi za týden koná vánoční turnaj. Vašík říkal, že to zkusí, a vyhrál,“ pokračoval pyšný táta. Velký talent českého šachu Václav Finěk přitom trénuje hlavně doma hraním online partií. „Když ho to baví, hraje celý den až do večera," přiznal Finěk starší.

Trenér přišel právě včas

Ve své krátké kariéře už měl přitom Václav Finěk několikrát období, kdy chtěl s hraním skončit, třeba když na mistrovství světa ve Španělsku skončil až devátý. To prý považoval za neúspěch a několik měsíců nehrál.

Právě v té době se s malým Václavem setkal Michal Konopka a trenérsky se největšího českého šachového talentu v únoru 2019 ujal. „Vašek je první do deseti let, druhý jedenácti a třetí do dvanácti let, to je pěkný,“ pochvaluje si trenér výsledky jejich společného úsilí.

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio