Deset trafik pro kamarády politiků? Není to v pořádku, říká člen správní rady VZP Zdeněk Hřib

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ovládne hnutí ANO. Opozice nešetří kritikou. Ve zdravotnictví totiž podniká fond Hartenberg, který patří do svěřenských fondů Andreje Babiše. Dostali se zástupci ANO do střetu zájmů?

„Dlouhodobě kritizujeme skutečnost, že je tam deset trafik pro vládní zástupce,“ říká člen správní rady VZP nominovaný Českou pirátskou stranou Zdeňek Hřib. Správní rada VZP by podle něj měla být zeštíhlena na pouze dvacet členů, kteří jsou voleni Poslaneckou sněmovnou podle poměrného klíče.

„VZP ovládá 60 procent trhu veřejného zdravotního pojištění, tím pádem je naprosto nezbytné, aby i politická opozice mohla účinně kontrolovat vládní koalici. Jedním z nástrojů jsou zástupci všech politických stran ve správní a dozorčí radě,“ říká s tím, že to, co není v pořádku, je těch deset trafik pro kamarády vládních činitelů.


Pokud se někdo objeví s tím, že řešením je výměna ředitele, tak mě budou zajímat konkrétní důvody.Zdeněk Hřib

Nejlepší by tak bylo, aby hnutí ANO podpořilo návrh Pirátů na zrušení deseti politických trafik. „Střet zájmů je ve zdravotnictví momentálně všudypřítomný. Musíme si uvědomit, že to nejsou jenom zástupci ANO, kdo je tady ve střetu zájmů,“ dodává.

Hnutí ANO také kritizuje vedení VZP, v minulosti se pokusilo změnit šéfa pojišťovny. „V tomto okamžiku nevidím žádnou konkrétní připomínku proti práci stávajícího ředitele VZP, byť my, jako Piráti, máme mnoho připomínek k fungování VZP jako celku,“ upozorňuje.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.