Deset miliard pro CME - čí je to vina?

22. březen 2003
Duel Radiožurnálu

Posloucháte Duel Radiofóra, věnovaný dnes arbitráži, kterou Česká republika prohrála se společností CME. Hosty jsou předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Martin Muchka, přeji hezký den. A vedoucí ekonomické rubriky Lidových novin, Jaroslav Plesl, také přeji hezký den. Mezinárodní arbitráž už v minulosti dala společnosti CME za pravdu, že Česká republika neochránila její investici, nynější arbitráž pak České republice vystavila účet. Myslíte si, že se placení ještě lze vyhnout?

Host (Jaroslav Plesl): Já se domnívám, že už jen čistě teoreticky a to kdyby čirou náhodou švédský soud dal za pravdu české straně v její stížnosti, že arbitráž neprobíhala regulérně, ale já osobně tomu dávám jen minimální šanci.

Moderátor (Vladimír Kroc): Martin Muchka, stejná otázka.

Host (Martin Muchka): No, já bych řekl tak asi. Naděje umírá poslední, pokud jsem měl možnost, protože my jsme jaksi pouze byli ti, kteří dávali těm , kdo nás zastupovali příslušné materiály, pokud jsem měl možnost se s těmi výroky a se závěry arbitráže seznámit, tak v tuto chvíli neprozradím nic tajného, že my teď dohledáváme některé materiály, které byly buďto interpretovány zkresleně a nebo doslova zneužity a já věřím tomu, že ještě v případě odvolacího soudu ve Stockholmu se může stát něco pozitivního.

Moderátor (Vladimír Kroc): Deset miliard je hodně peněz. V případě, že bude potřeba je zaplatit, je logické, že se veřejnost bude ptát, kdo to zavinil. Takže, kdo to zavinil? Martin Muchka. Neříkám, že vy jste to zavinil, vám dávám slovo.

Host (Martin Muchka): Tak, vyznělo to tak, doufám, že pokud si todle někdo střihne, tak to odvysílá a nemusí dál už vůbec nic dělat, protože vy jste to řekl sám. Takže, kdo to zavinil? Z toho důvodu, aby se prokázalo, skutečně, kdo to zavinil nebo ti, kteří to zavinili, aby na ně bylo možno poukázat, je a Rada to podporuje, jednomyslně je třeba tohle to nezávislým a objektivním způsobem vyšetřit. Já si netroufám předjímat, jak to vyšetřování dopadne. Samozřejmě Rada je ze zákona zodpovědná za oblast rozhlasového a televizního vysílání v této republice, ale pouze za tuto oblast a pouze za ty záležitosti, které se odbývají v režimu zákona o vysílání v té které době platného a správního řádu. Rada nemá možnosti a nemá ani důvody zasahovat do ostatních vztahů, které podléhají například režimu obchodního zákoníku a dalších.

Moderátor (Vladimír Kroc): Říká Martin Muchka, stejná otázka Jaroslav Plesl. Kdo to zavinil?

Host (Jaroslav Plesl): Já si myslím, že hlavní vinu na té věci nese Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jejímž členem, prominentním členem je tady pan Muchka. Myslím si ovšem, že na tom nesou dílčí vinu i politici parlamentních stran, zvlášť těch, které aktivně podporují Vladimíra Železného, pomáhají mu s tím, aby zůstal hlavní osobou v televizi Nova, protože jim on tuto přízeň vrací podporou na obrazovce. Myslím si, že za to dílčí vinu nesou i české soudy, které v této věci rozhodují velmi pomalu. Jeden z důležitých sporů je do dneška nerozsouzen. Čeká na vyřešení. Nechápu, jak je možné, že to trvá tak dlouho. A pak si myslím, že další velká část viny je na Vladimíru Železném.

Moderátor (Vladimír Kroc): V této souvislosti nemůžu se nezeptat, měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a nebo politici, které Jaroslav Plesl zmínil, zájem na tom, aby si vliv v televizi Nova udržel Vladimír Železný? Martin Muchka, zaregistroval jste něco takového?

Host (Martin Muchka): Asi takhle. Rada samozřejmě nemá sebemenší zájem na osobě kteréhokoliv špičkového manažera, kteréhokoliv provozovatele.

Host (Jaroslav Plesl): No já si myslím, že to není pravda.

Host (Martin Muchka): No, prosím vás, já hovořím za Radu, jako celek.

Host (Jaroslav Plesl): A já třeba za pana Štěpánka, který se promenuje se svojí hudební skupinou ve vysílání televize Nova, neříkejte mi, že to není konflikt zájmů, pan Štěpánek prostě má zájem na tom, aby zůstal pan Železný ředitelem televize Nova a dál mu poskytoval prostor ve vysílání.

Host (Martin Muchka): Prosím vás, asi takhle. To je záležitost minulá, kdy jako se tato věc řešila a jaksi týká se to Rady, které jsem ještě nepředsedal, i když jsem byl jejím členem.

Moderátor (Vladimír Kroc): Kdybyste byl tenkrát předsedou, jak byste na to reagoval?

Host (Martin Muchka): No, asi bych byl trošku ostřejší.

Moderátor (Vladimír Kroc): Mnoho se u nás spor mezi Novou a CME interpretoval tak, že naše zákony jsou na straně toho, kdo drží licenci, to znamená Vladimíra Železného a jeho společníků. Bylo tomu skutečně tak? Jaroslav Plesl.

Host (Jaroslav Plesl): No, já se domnívám, že to není tak úplně pravda. Že ten zákon prostě poskytoval možnost jak se bránit proti tomu, co provedl Vladimír Železný a poskytoval Radě možnost, aby ty stížnosti, s níž přišli Američané, prostě pomohla , aby bylo této stížnosti vyslyšeno. O tom jsem přesvědčen.

Moderátor (Vladimír Kroc):

Martin Muchka.

Host (Martin Muchka): Já mám obavu, že sice z morálního hlediska asi máte pravdu, ale vzhledem k tomu, že Rada je správní orgán a může skutečně konat jenom to, co ji zákon, v té době platné znění, dovoluje, že jsme těch možností příliš neměli.

Host (Jaroslav Plesl): Já si myslím, že jste je měli, ano.

Host (Martin Muchka): Dobře, no tak je můžeme konkretizovat. Tam v podstatě bylo nastaveno to, co smíme, co nesmíme a i když jaksi to je možno si přečíst v otevřených zdrojích, například ve zprávě za rok devadesát devět, kdy se ten konflikt rozvinul, tak myslím, že tam bylo dost, jaksi popsáno to, že například to léto bylo dost dynamické. Já osobně na něj nevzpomínám příliš rád, protože zrovna v době, kdy se stalo to, že prostě Vladimír Železný začal vysílat z Barrandova, jsem byl jediný funkcionářem Rady, jakožto tenkrát třetí místopředseda, protože tenkrát ještě existoval služební rank, tak jaksi toto léto se rozhodně nedá nazvat prázdninami a já jsem tedy tenkrát ani dovolenou, ani prázdniny neměl. Konali jsme toho dost, ale zase jsme mohli konat pouze to, co nám zákony dovolily.

Host (Jaroslav Plesl): Ne, vy jste prostě mohli zmrazit pohyby v té společnosti, vy jste mohli zachovat majoritní vliv Vladimíra Železného až do té doby, než bude rozhodnuto. Vy jste nic takového neudělali a proto prostě nesete vy, osobně také nesete vinu na tom, že jste každému jednomu občanovi vytáhli z kapsy tisíc korun. A je to ostuda, že je něco takového možné, že vy se nestydíte a že neodejdete. Je to strašné.

Host (Martin Muchka): No, to je vaše hodnocení. Já jsem ochoten prokázat, že to bylo trochu jinak, než si myslíte.

Moderátor (Vladimír Kroc): Mezinárodní arbitráž, kdybych to měl říct laicky, vlastně řekla, že naši poslanci vytvořili právní rámec, ve kterém bylo možné i loupit, čímž byla porušena dohoda o ochraně investic. To, takhle může znít laicky názor člověka, který se na tu věc dívá bez nějakého hlubšího ekonomického vzdělání. Řekněte mi k tomu váš, váš komentář. Nejprve teď Martin Muchka.

Host (Martin Muchka): Prosím vás, asi takhle.

Moderátor (Vladimír Kroc): To by znamenalo, že vinu nenesete vy, ale poslanci, kteří udělali špatné zákony a vám už nic nezbylo, než podle nich rozhodnout, jak jste rozhodli.

Host (Martin Muchka): Já si troufnu říct něco obecnějšího. To, že dejme tomu ten právní systém je v západních demokraciích nastolen poněkud lépe, je dáno vývojem. Tady v podstatě spousta těch záležitostí se musela, počínaje rokem 1990, přeřešit, protože například v mediální sféře, a u toho jsem byl už tenkrát, bylo naším cílem co nejrychleji zlikvidovat například zákony o České televizi, o Českém rozhlase, které byly z roku 64 a poznamenány samozřejmě dobou, ve které vznikaly. Zákon o vysílání tady vůbec žádný nebyl.U práva je ten problém, že vždycky následuje ta definice, až teprv zatím co přinese život. U vysílacích zákonů , například ze sousedních států, my jsme nemohli použít jako model to, co tam platí dnes. Protože oni se k tomu dopracovali nějakým vývojem, my jsme se snažili nastavit ten zákon nebo respektive ti, kteří na tom zákonu pracovali, který byl schválen v roce 91 tak, aby umožnil prostě vznik toho, co jsme považovali za nejdůležitější, a to byl duální systém. Tedy kromě veřejnoprávního sektoru, ještě nechat vzniknout sektor soukromý. Potom, když se tento zákon uváděl do praxe došlo k tomu, co jste říkal vy, ano, dá se vystopovat z těch materiálů z tehdejší doby, že víceméně přízeň zákonodárců i politiků byla na straně soukromého sektoru, aby se mu usnadnil ten vstup do života.

Moderátor (Vladimír Kroc): Říká Martin Muchka. Jaroslav Plesl, stejná otázka.Jak to je tady s tím právním rámcem, který byl nastaven, ve kterém bylo možné to, co se stalo.

Host (Jaroslav Plesl): No tak ten právní rámec, prostě podle mého názoru dával dost možností na to, jak jednat. Tady prostě to, co říká pan Muchka mě připomíná, mi připomíná obhajobu Josefa Eichmana před soudem v Izraeli. Proč bylo všechno podle zákona, proč bylo možné posílat lidi transportama do plynu, to je prostě největší mor, kterej jsme zdědili po komunismu. Tady se furt každý vymlouvá, že, proč nemusel jednat, proč nemusel přistupovat k věci aktivně, ale to je přesně obráceně. Selským rozumem uvažujte. Prostě, tady došlo k tomu, že někdo někomu ukradl investici, tím, že nedodržel smlouvu, a to je prokázáno. A tím vy se odmítáte zabývat, vy tady se dostáváte do labyrintu práva a snažíte se vykroutit z odpovědnosti, ale to je prostě neaktivní komunistický přístup. To je, to je ten rozdíl mezi vyspělými demokraciemi, ne v těch zákonech, ale v tom přístupu.V tom, jak státní úředníci přistupují k výkonu své role. To je na tom to nejhorší, že vy se chováte pořád stejně komunisticky, jako dřív.

Moderátor (Vladimír Kroc): Já bych se Jaroslava Plesla v této chvíli zeptal, pokud je vina buďto na Radě nebo na poslancích, lze jim , podle vás, prokázat špatný úmysl?

Host (Jaroslav Plesl): Já se domnívám, že to by bylo na velice dlouhé vyšetřování. Já sám osobně mohu říct, že si velice dobře pamatuju třeba na poslankyni ODS, někdejší poslankyni ODS, Janu Petrovou, která byla s Vladimírem Železným jedna ruka, dělala věci, které on ji posílal na papírku při jednání mediální komise, toho jsem byl osobně svědkem. Já jsem přesvědčen o tom, že někteří poslanci pracovali přesně podle instrukcí, které jim dával Vladimír Železný nebo jeho advokáti a to se pochopitelně netýká všech poslanců. Záleželo by na vyšetřování, ale myslím si, kdyby se někdo do toho vyšetřování chtěl pustit a pustil se do něj, takže přinejmenším u některých poslanců, například u poslankyně Jany Petrové, by se toho mohl dopátrat.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co k tomu, co zaznělo, Martin Muchka?

Host (Martin Muchka): No, já to tady nebudu komentovat, protože pan Plesl má velmi vyhraněné názory a

Moderátor (Vladimír Kroc): Komentujte je vyhraněně také.

Host (Martin Muchka): Dobře, budu je komentovat vyhraněně. Panu Pleslovi chybí to základní, a to schopnost rozlišovat. Já si myslím, že přece jenom je trochu rozdíl, samozřejmě, žalovat vás za toho Eichmana nebudu. Je trochu rozdíl. Jednání, které se odbývá v totalitním režimu a jednání, které v demokratické společnosti. To, že teď jednáme tak , jak jednáme, to je naše vina. My jsme si zvolili své zástupce, teď se nemůžeme vymlouvat. Vy si to opravdu představujete skutečně trošku černobíle.

Host (Jaroslav Plesl): Ne, já prostě si přečtu zákon a ten zákon vám dával možnost jednat, vy jste nejednali. Takhle já si to představuju. Takhle já si to představuju.

Host (Martin Muchka): Nemáte pravdu v tomto případě. To je vaše naivita.

Host (Jaroslav Plesl): A to, že jste mi vytáhli z kapsy tisíc korun, prostě se mi nelíbí. Každýmu jednomu posluchači, kterej vás teď poslouchá jste vytáhli z kapsy tisíc korun. To je síla.

Host (Martin Muchka): Prosím vás, toto není diskuse, toto je vaše přesvědčení, s kterým jste sem šel, jste tímto způsobem prostě infikován médii, aniž by někdo předem věděl..

Host (Jaroslav Plesl): Já sleduji vaši práci dost dlouho a vím , jak pracujete, sledoval jsem vašeho předchůdce, pana Josefíka, úplně stejný, neaktivní přístup, úplně stejný.

Host (Martin Muchka): Vy máte skutečně velmi zajímavou představu o fungování státního orgánu. Vy si prostě myslíte, že se mohu chovat jako šerif, který prostě přijde a praští do stolu, a bez ohledu na to, co a jak, rozhodne spravedlivě. Třeba, že vás pošlu uklízet sady. Podívejte se, je mi to líto. Jako občan tohoto státu od listopadu 89 smím to, co mi není zakázáno. Jako člověk, který sedí v orgánu státní správy smím a to byste si měl, ksakru, uvědomit, smít jen to, co mi ten zákon dovoluje. Pokud tohle .

Host (Jaroslav Plesl): Ten zákon vám dovoloval jednat tak, aby Američané nebyli podvedeni. Ten vám to umožnil, vy jste to prostě jenom nechtěl dělat.

Moderátor (Vladimír Kroc): Moment, umožňoval nebo neumožňoval? Zkusme to analyzovat toto je totiž meditum věci, jestli ano nebo ne.

Host (Martin Muchka): Já jsem přesvědčen o tom, a nejenom já, právní experti, pokud vím, vy jste ekonomicky vzdělán, takže až budeme hovořit o hospodářských otázkách, budu vás brát jako autoritu, v těch právních beru spíš teda naše špičky, ať je to tedy Ústav státu a práva a další, tak zákon nám bohužel toto neumožňoval. Ty názory, které se teď objevují, že jaksi absolutní nadřazenost některých mezinárodních dohod nad vysílacím zákonem nám umožňuje jednat, prosím vás, nezlobte se, to je trošku zjednodušený výklad a navíc, toto platí od prvního června roku 2002. My se tady bavíme o čemsi, co vznikalo v roce 99 z pohledu Radu a jinak jako nad tím bylo zaděláno, na to bylo už déle předtím.

Moderátor (Vladimír Kroc): Já se vás teď zeptám, rada pro rozhlasové a televizní vysílání podpořila ústavní sněmovní vyšetřovací komise. Co lze od této komise, která by možná také měla napomoci odpovědi, odpovědi na otázku, kdo je vinen, co lze od této komise očekávat? Nejprve Martin Muchka, co si od ní slibujete.

Host (Martin Muchka): No tak, za prvé bych, na rozdíl od zde sedícího pana Plesla, který je poněkud revoluční...

Moderátor (Vladimír Kroc): No, on řekne za chvíli, co čeká.

Host (Martin Muchka): Já si myslím, že když v tuhle chvíli vás tady praštím klackem po hlavě, tak že mě sice odtaď odvedou, ale jako to, že to bylo s úmyslem a tak dál, to , na tom záleží jaksi teprve výrok nezávislého soudu. Ať tady spáchá kdokoliv jakýkoliv zločin, tak má nárok, aby nejdřív něco soudil a ne aby na něj jaksi stresující viny kdokoliv ukazoval a beztrestně ukazovat, že je zločinec.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže vy si slibujete, že ta Rada vás trošku ...

Host (Martin Muchka): Já si myslím, vyšetřovací komise má zjistit, jak to bylo doopravdy. A ne jak to leckdo interpretuje. Ty interpretace jsou bez znalosti věci a ještě kolikrát účelové.

Moderátor (Vladimír Kroc): Jaroslav Plesl, slibujete si něco od vyšetřovací komise?

Host (Jaroslav Plesl): Já si myslím, že vyšetřovací komise prostě musí dát každému jednomu občanovi odpověď na otázku, kdo vytáhnul tisíc korun z jeho kapsy.

Moderátor (Vladimír Kroc): No, většina těch komisí, které dosud fungovaly, řekněme, bylo s tím jisté zklamání spojeno, s tím výsledkem.

Host (Jaroslav Plesl): Ano, ale já si prostě myslím, že musí, protože pokud to neudělá, tak to bude tragédie pro naši demokracii. Výsledkem bude, že lidé prostě si řeknou, tak zase někdo nahoře ukrad deset miliard a nic se nestalo. A to je to nejhorší, co se může v demokracii stát.

Moderátor (Vladimír Kroc): V tomto Duelu se do sebe ostře pustili Martin Muchka, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a vedoucí ekonomické rubriky Lidových novin, Jaroslav Plesl. Oběma vám děkuji.

Host (Martin Muchka): Na shledanou.

Host (Jaroslav Plesl): Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu