Depeche Mode milují Česko. Prahu vynechali při jediném turné

25. květen 2017

Britská skupina Depeche Mode ve středu na vyprodaném fotbalovém stadionu ve vršovickém Edenu zahrála téměř polovinu písní z nové desky Spirit. Nezapomněla ani na letité hity. Podle odhadů potěšila až dvacet tisíc diváků.

Fanoušci aplaudovali i letitým hitům jako Everything Counts, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again nebo Personal Jesus, které si kapela nechala na závěr koncertu. V přídavku nadšenému publiku nabídli také píseň převzatou od Davida Bowieho Heroes.


Pražský koncert populárních „depešáků“, konaný v rámci turné Global Spirit Tour, po událostech v Manchesteru, kde v pondělí teroristický útok po vystoupení zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí, provázela zvýšená bezpečnostní i dopravní opatření.

Diváci, kteří nedbali varování pořadatelů, aby kvůli prohlídkám u vchodů dorazili s předstihem, nestihli úvod koncertu. Kapela ho zahájila novou skladbou Going Backwards s textem o lidech, které před prázdnotou neuchrání ani moderní technologie.

Čtěte také

Mrazivě temná hudba hudebníků z britského Basildonu si hned od prvních minut získala většinu přítomných fanoušků. Vedle úvodní písně zazněly z nového alba Spirit také skladby Cover Me, Poison Heart, So Much Love a Where's the Revolution, jejichž texty mnozí fanoušci zpívali s kapelou.


Turné Depeche Mode začalo 5. května ve Stockholmu. Evropská koncertní série bude zakončena 23. července v rumunské Kluži. Pokračovat pak bude v Severní a Jižní Americe.

Skalní fanoušek? Až 60 koncertů

Britští Depeche Mode jezdí do Prahy rádi, od svého prvního vystoupení v roce 1988 vynechali české hlavní město jen na jednom ze svých turné. Teď se do české metropole vrátili po třech letech.

A na koncert na stadion do Edenu přišli právě i někteří pamětníci jejich vůbec prvního pražského vystoupení ve Sportovní hale v Holešovicích. „V té době to byla vzácnost, že sem někdo ze špičkových kapel přijel. Depeche Mode byla první kapela tohoto formátu,“ vzpomíná fanoušek Robert.

„Od 1988 jsem nevynechal žádné turné. Snažím se vždycky se dostat na první koncert, abych byl překvapený co budou hrát,“ vysvětluje. Navštívené koncerty přestal počítat po padesátém.

autor: vok | zdroj: ČTK
Spustit audio