Denní svícení automobilů v létě

19. srpen 2003
Vaše téma

Mají mít automobily zapnutá světla po celý den, i když to zákon celoročně nevyžaduje? Má denní svícení vliv na snížení nehodovosti? Otázka, kterou do Vašeho tématu zaslal posluchač ze Strakonic a která má mnoho zajímavých aspektů. V České republice se ze zákona musí přes den svítit pouze v období zimního času. Přes léto denní svícení zákon nevyžaduje.

Nicméně množství řidičů si zvyk svítit stále ponechalo i pro letní období. Potvrdil nám to i zkušený policista, podplukovník Stanislav Huml, šéf odboru dopravní policie Středočeské krajské správy.

Huml: Podle průzkumu svítí přes léto asi polovina řidičů. Je to také díky kampani, která osvětluje možnost svítit. Severské a některé jižní státy svítí po celý rok povinně a objevil se i takový návrh zákona.

Legislativa, tedy v tomto případě konkrétně zákon 361 z roku 2000 o bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, leží dopravákům v žaludku a podplukovník Huml se tím nikterak netají.

Huml: V současné právní úpravě je mnoho chyb, diskutuje se stále o pravomocích policie, možnosti odebrat řidičské oprávnění okamžitě. Zatím nemáme ani možnost odejmout technický průkaz vozidlům, které jsou ve velice špatném stavu. Ministerstvo dopravy na nových zákonech pracuje.

Denní svícení zaujalo velké množství řidičů, až překvapivě se mnozí dobrovolně rozhodli svítit i po uplynutí zimního období, kdy to zákon vysloveně vyžaduje.

Huml: Lidé, kteří vidí, že předpis je správný, tak ho docela s chutí aplikují.

Jestli se legislativa postupem času přikloní spíše k celodennímu a celoročnímu svícení na silnicích, to se v současné chvíli dá těžko odhadnout. Mezi řidiči je o to asi poloviční zájem. Policisté a další odborníci dávají přednost verzi svítit stále.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu