Denizlispor poslal z Poháru UEFA Spartu

14. listopad 2002

Fotbalisté Sparty Praha skončili svou pouť pohárovou Evropou. V Denizlisporu prohráli 0:2 a po domácí výhře 1:0 jsou vyřazeni. Oba góly vítězů vstřelil útočník Özkan.

Domácí vsadili na divoký začátek a na Blažkovu branku se během úvodních deseti minut valil jeden útok za druhým. Po úvodním náporu Denizlisporu sparťané přidali na důrazu v napadání a turecký klub měl hned problémy. Většinu nebezpečných akcí táhl Michalík a také byl nejčastějším střelcem. Jednou mířil mimo a pak se trefil přímo do náruče gólmana Heinena.

V době, kdy se už zdálo, že má Sparta zápas pod kontrolou, přišla hrubá chyba Mareše. Obránce Sparty neustrážil Özkana a ten hlavičkové prodloužení od Kabáta dokázal využít chabou střelou do Blažkova protipohybu. Denizlisporu narostla křídla. Ilyas pálil nad a Kabát ve 28. nastřelil z trestného kopu tyč.

Sparta sice na poslední čtvrthodinu první půle převzala iniciativu, ale jediným výsledkem byl Poborského centr, s nímž si překvapený Heinen poradil na poslední chvíli akrobatickým zákrokem.

V 53. minutě zažila Sparta další kritický okamžik. Novotný zůstal sám v obraně při brejku domácích, jeho pokus zachytit kolmý pas na Benčíka byl marný a slovenský útočník měl cestu k brance otevřenou. Blažek Benčíka stáhnul, uviděl žlutou kartu a Özkan z nařízené penalty přidal druhý gól.

Statickou hru rozhýbal až příchod Zelenky. Hodně slibně vypadala akce Poborského v 67. minutě. Záložník se ale po Michalíkově pasu při kličce na gólmana dostal z úhlu a jeho zpětný centr už Jarošík nedokázal hlavou usměrnit mezi tyče.

V posledních deseti minutách Sparta posílila ofenzívu ještě o Čížka, ale v její hře už byla cítit marnost. V 89. minutě sice vyslal nejnebezpečnější střelu na Heinena z hranice šestnáctky Zelenka, ale brankář robinzonádou svůj tým uchránil od pohromy a mohl se vrhnout do divokých oslav.

Denizlispor - Sparta Praha 2:0 (1:0)

Branky: 23. a 54. z pen. Özkan. Rozhodčí: Weiner - Glindermann, Kadach (všichni Něm.). ŽK: Cimen, Tandogan - Blažek, Novotný. Diváci: 15.000. První zápas 0:1, postupuje Denizlispor.

Denizlispor: Heinen - Servet, Cimen, Kratochvíl - Tandogan, Kabát (90. Özgür), Ertugrul, Ilyas (75. Serdal), Hietanen - Özkan, Benčík (83. Ersan).

Sparta: Blažek - Grygera, Novotný, Hübschman, Mareš (80. Čížek) - Poborský, Jarošík, Petráš, Michalík - Baranek (46. Kincl), Pospíšil (63. Zelenka).

autor: fiš
Spustit audio