Deníky o  celibátu katolických kněží

17. listopad 2006
Čteme ze zahraničního tisku , Čteme ze zahraničního tisku

Vatikán včera opětovně potvrdil celibát pro katolické kněží. Odpověděl tak na požadavky kontroverzního afrického arcibiskupa Emmanuela Milinga, který je zastáncem zrušení celibátu a kterého katolická církev před nedávnem exkomunikovala.

Podle amerického deníku New York Times se včerejší jasné potvrzení stanoviska ze strany Vatikánu dalo předpokládat. "Nicméně samotná skutečnost, že Vatikán kvůli této záležitosti uspořádal schůzku na nejvyšší úrovni, je poměrně překvapivá," píše list.

"Povinný celibát pro kněží zavedla římskokatolická církev už ve 12. století," připomíná dnes také švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Přísně vzato celibát neznamená pouze zákaz uzavření manželství, ale zákaz jakékoliv sexuální aktivity. Celibát ale není dogmatem a rozhodně není nezvratný. Podle Vatikánu by k jistému průlomu v této oblasti mohlo dojít nejprve na základě udělení výjimek. Například bývalí kněží, kteří se po svatbě museli vzdát svého úřadu, by se tak po smrti své manželky mohli opět stát kněžími, konstatuje švýcarský list.

autoři: sma , dkk
Spustit audio