Den romských obětí holocaustu v Maďarsku narušuje radikální pravice

Druhý srpen je Mezinárodním dnem obětí romského holocaustu. V Česku si ho lidé připomínají například v Letech u Písku. Nacisté poslali do vyhlazovacích táborů také tisíce Romů z Maďarska. Tam o 70 let později vyvolává protiromské nálady krajně pravicová parlamentní strana Hnutí za lepší Maďarsko.

V Maďarsku si Den romského holocaustu připomínají celou sérií akcí, největší budou večer v Budapešti. K výzvám romských organizací se připojilo i více než sto maďarských obcí.

Radikální pravicové Hnutí za lepší Maďarsko si právě na dnešek načasovalo parlamentní návrh, aby policie evidovala kriminálníky podle rasy. Tedy aby zvlášť registrovala trestané Romy. Vzpomínkové akce v Maďarsku jsou ale velmi rozsáhlé a tyto extremistické projevy výrazně kompenzují.

Tisíce maďarských Romů byly během druhé světové války odvlečeny do vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau. Z celkového počtu 23 tisíc romských obětí v Osvětimi jich celá třetina pocházela právě z Maďarska.

Romy však přímo v Maďarsku zabíjeli v masových rozměrech i maďarští četníci nebo příslušníci jednotek šípových křížů, což byla ozbrojená služba maďarské fašistické strany, která na konci roku 1944 převzala pomocí puče moc.

Romové byli likvidováni zejména v Dolní zemi. V každé vesnici tam dnes vzpomínají minimálně na dvě desítky obětí, které byly zastřeleny a hozeny do řek či do jam, které si předtím musely samy vykopat. Jejich přesný počet ale není znám, protože nebyly evidovány.

Romský holocaust nemá ve společné národní paměti takového místo jako židovský, společnost o něj neprojevuje takový zájem. I na to má dnešní den upozornit. Cílem je dosáhnout toho, aby se Phorrajimos, jak Romové svůj holocaust nazývají, stal rovněž součástí učebnic dějepisu.

autoři: gmp , kko
Spustit audio