Demonstranti žádali v Bruselu razantnější postup EU vůči Číně

18. březen 2008
Zprávy

Na dvě stě členů tibetské komunity dnes demonstrovalo v Bruselu před budovou čínské ambasády a snažili se ji poškodit. Belgická zásahová policie použila proti davu protestantů slzný plyn. Zásahové jednotky několik z účastníků shromážděných před zastupitelským úřadem Číny v centru Bruselu zatkly. Demonstranti požadovali pomoc Evropské unie ve vyjednávání s Čínou.

Chceme spravedlnost. Zachraňte Tibet. Žádejte vyšetření masakru. Taková hesla nesli na svých transparentech demonstranti na prostranství před budovami evropské rady a komise. Několikasetčlenný dav s tibetskými vlajkami žádal, aby Unie vyslala do Tibetu zvláštního emisara, který by se tam seznámil s aktuální situací.

Slovinské předsednictví se ale jen omezilo na výzvu k zastavení násilí na obou stranách a upozornění vlády v Pekingu, že občanská a náboženská práva Tibeťanů je třeba respektovat. Ve stejném duchu se nechal slyšet i předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Ten vyslovil i přesvědčení, že Čína při olympijských hrách ukáže, jak umí dodržovat mezinárodní standardy v oblasti lidských práv.

autor: pan
Spustit audio