Delta řeky Leny - Země širokých rozhledů

Český cestovatel Jan Welzl svým vyprávěním o krásách dalekého severu okouzlil mnoho lidí. Kolem roku 1900 absolvoval pěšky,7000km cestu napříč Sibiří. Dodnes je pár lidí,kteří hledají jeho stopy. Také nás náhoda díky tomuto pátrání zavedla do delty řeky Leny.

Lena sama se svými 4400 kilometry je desátou nejdelší řekou světa. Odvodňuje úctyhodných dva a půl milionu km2.Přepočítáno na plochu ČR zjistíme,že odvádí vodu z území,které je 32krát větší nežli je naše země.Delta Leny je největší přírodní, státem chráněnou oblastí v Rusku.Při pohledu z vesmíru připomíná široce rozevřený barevný vějíř, ozdobený stužkami říčních ramen mezi kterými jsou tisíce malých kulatých jezer.Podle některých vědců se skrývá pod povrchem delty vážná hrozba pro naši planetu a to v podobě 540 miliard tun hydrátu metanu.Díky globálnímu oteplení se pomalu,ale jistě začíná rozpadat led, který dosud metan v ložiscích uzavíral.

I přes svou rozlehlost je tato země liduprázdná. Vyjímku tvoří rybáři, lovci zvěře a hrstka vědců. Rybáři byli také ti, kteří nám poskytli loď.První naší zastávkou byl ostrov Stolb. Při pohledu z dálky vypadá,jako by se jednalo o planetku, která se kdysi srazila se zemí.

Při výstupu na jeho stometrový vrchol se kocháme barevnými květy arktické flóry. Mimořádně krásný je zlatý květ polárního máku.Konečně jsme dorazili k dřevěnému trianglu, který označuje samotný vrchol. Při pohledu na větrem ošlehané prkno jsme zůstali nevěřícně zírat. Mimo nožem vyrytých ruských jmen jsme četli -Jan Welzel 1989.

Země širokých rozhledů,tento název snad nejlépe charakterizuje okolní přírodu. Pod námi stovky hektarů písečných pláží, množství různě velkých ostrovů a desítky klikatících se říčních ramen.Z přírody vyzařuje určitá dramatičnost. Možná je tento pocit pozůstatkem z období jarního tání, kdy se do ještě zamrzlé delty hrne masa vody a ker od jihu.Dochází zde k drcení ledu, vzniku ledových torosů a k velkému vzdutí hladiny.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio