Delfíní lebka, bezruká panenka i vycpaný tuleň. Finský vetešník je vášnivým sběratelem podivností

Co nepřečkalo alespoň století, to nestojí za pozornost. S tímto krédem se Thomas Hamberg z Helsinek pustil do sbírání a prodeje starožitností. Marně byste u něj hledali běžný sortiment antiků jako porcelán nebo nábytek. Krámek má plný vycpaných zvířat, rituálních sošek a jiných podivností. Zpravodaje Viktora Daňka nechal nahlédnout do příběhů, které se k nim pojí.

Čtěte také

Dvě sestry kolem šedesátky vyklízely v Helsinkách byt po zesnulé mamince. Narazily přitom na falešný strop,“ vypráví majitel vetešnictví Thomas Hamberg.

V prostoru nad ním našly kromě jiných věcí i tašku a v ní delfíní lebku zabalenou do hedvábného papíru. Obě dámy v tom bytě prožily dětství. O falešném stropě a stoleté lebce neměly tušení,“ vysvětluje se zaujetím v očích, jak se na jeho polici dostala zažloutlá protáhlá lebka se snad stovkou zubů, přestože delfíni široko daleko nežijou.

Ověřený původ je věc cti

Podobných historek má v rukávu hodně, sbírá je stejně jako starožitnosti samé. „Chceme vždy znát původ předmětu, jeho někdejší majitele. Je potřeba velká obezřetnost. Třeba u starých zbraní nebo japonského porcelánu narazíte na obrovské množství padělků. Považujeme za věc cti, že prodáváme jen autentické věci,“ zdůrazňuje Thomas.

Jeho obchůdek kolemjdoucí málem přehlédne. Je malý, ale od podlahy až ke stropu jej vyplňují anglické dýmky, rituální sošky z Konga, tu panenka bez rukou jako z hororu, omšelé šperky, tam vycpaný tuleň, želva a kajman, paroží, malby a rytiny.

Tetiččiny podivnosti

Thomas Hamberg krámek pojmenoval Götan Maailma, tedy Götin svět, po své pratetičce narozené v době, kdy Finsku ještě vládl ruský car Mikuláš II.

Thomas Hamberg ve svém království

Potkal jsem ji jako dítě, to už byla velmi stará. Pamatuju si, jak o ní mluvili příbuzní, že má ve svém domě nádherné a podivné předměty. Z její sbírky nic nemám, ale představuju si, že to u ní doma mohlo kdysi vypadat podobně,“ vysvětluje Thomas.

Vrzající alarm

Ve svém obchodě prodává zásadně jen věci, které se skutečně používaly. Pocházejí mnohdy z exotických končin od Číny po Papuu-Novou Guineu. A čím starší tím lepší. Pochlubit se může předměty od Aztéků a antických Římanů, a dokonce i zkamenělými trilobity.

Nejméně stoleté jsou nejspíš také vitríny v jeho vetešnictví, aspoň podle vrzání, které se ozve pokaždé, když je otevřete. „Mám v nich cenné kousky a vrzání je místo zvonku. Upozorní mě na zákazníka,“ usmívá se potetovaný dlouhán v nátělníku.

Kouzlo dává Thomasovu vetešnictví také svébytný smysl jeho majitele pro zajímavé kompozice

Vášeň na celý život

V Götině světě to sice vypadá jako v etnografickém mikromuzeu, všechno je tady ale na prodej. Ceny se pohybují v přepočtu od stovek korun až k půl milionu.

Že by se tím člověk nějak zvlášť dobře uživil, to se říct nedá. Daně jsou obrovské, nájem taky. Ale je to vášeň,“ dodává majitel obchůdku, který Götin svět vytvořil a s pomocí rodičů a kamarádů jej vede už osm let.

Svět, kde věci nestárnou

Čtěte také

Fascinuje mě, jak dlouho dokáže materiál vydržet. Máme tady lahvičky na parfémový olej z dob římské říše. Jsou z úplně tenoučkého skla,“ ukazuje. „Dnešní svět je založený na tom, že věci po jednom použití vyhazujeme. I drahý mobil vydrží jen dva roky. Je uklidňující vědět, že něco dokáže přečkat staletí.“

Ne každý sběratel je ochotný se svých cenností vzdávat. I pro Thomase Hamberga je loučení s některými kousky smutné. Ten pocit ale prý dokáže celkem slušně vyvážit pohled na radost kupujícího.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio

Související