Dělat špičkovou medicínu, je jako když chce sportovec vyhrát olympiádu, říká profesor Jiří Manďák

11. leden 2019

Pátečním hostem Lady Klokočníkové z rozhlasové kavárny District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byl 11. ledna od 10:00 nový děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kardiochirurg, profesor Jiří Manďák.

Celý můj profesní život je spjat s hradeckou lékařskou fakultou a také s hradeckou Fakultní nemocnicí. Já jsem na této fakultě studoval, absolvoval jsem v roce 1983," říká děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kardiochirurg, profesor Jiří Manďák.

„Jsem v naší široce rozvětvené rodině jediný, který je medicínou políbený, jsem jediný lékař. A ani mé děti se nevydaly tímto směrem. Jsem tedy taková izolovaná postava v naší rodině. Ale bylo to mé přání, jak jsem se postupně orientoval ve světě vědy a informací," usmívá se Jiří Manďák.

Odvaha, invence a vůle, to je kardiochirurgie. V Hradci Králové začnou operovat pomocí robotů

Miniinvazivní operace srdce

Kardiochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové si loni připomněla 70. výročí první operace srdce v tehdejším Československu. Od začátku tohoto roku zde plánují zavádět robotické operace srdce. Tyto méně invazivní zákroky jsou pro pacienty šetrnější, pomáhají zkrátit délku pobytu v nemocnici a urychlují návrat do plnohodnotného života.

„Kardiochirurgie, to špičkový medicínský obor. Většina z nás snila o tom dělat nějaký obor špičkové medicíny, to bylo jistě cílem každého. Stejně jako když chce sportovec vyhrát olympiádu, ať už na to má nebo nemá, ale jistě ten sen má," říká profesor Manďák.

Hned ale doplňuje: „Musím ovšem říct, že se to dnes trochu změnilo, změnila se pravidla hry, změnily se podmínky jednotlivých profesí. A celá řada studentů chce dělat jiné obory. Čili to, že by chtěli dělat všichni kardiochirurgii nebo transplantovat mozky, to už dnes neplatí."

„Počátky a rozvoj kardiochirurgie u nás, jsou velmi úzce spjaty s hradeckou chirurgií, následně kardiochirurgií. A jsou spojena se jmény, jakým byl profesor, posléze akademik Bedrna, který u nás provedl první srdeční operaci a jeho následovník Procházka," doplňuje profesor Manďák.

Operační sály

„Populace lékařů stárne. A problém je, že to je nejen stárnutí, ale také změny v jejich umístění. Jsou místa, kde je lékařů dost i mladších, jsou místa, kde nejsou lékaři žádní, ani ti staří. O kvalitě si ale troufám tvrdit, že studenti by byli kvalitní. Za prvé je to naše povinnost a za druhé pořád je o studium medicíny zájem a hlásí se k nám ve vysokém přebytku a převisu studenti, kteří jsou kvalitní," usmívá se děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kardiochirurg, profesor Jiří Manďák.

Čtěte takéLékařská fakulta v Hradci Králové Univerzity Karlovy

Vedoucí Katedry chirurgie Prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D. je garantem studijního oboru Všeobecné lékařství. Je členem Kolegia děkana a Vědecké rady Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a členem Komise pro vědu a výzkum, poradního orgánu ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Rekreačně se profesor Jiří Manďák věnuje turistice a sportu, především cyklistice a v zimě sjezdovému lyžování.

Kardiochirurg, profesor Jiří Manďák, nový děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, byl hostem Lady Klokočníkové v pátek 11. ledna v přímém přenosu z kavárny District V v Hradci Králové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.