„Dělá stejnou chybu jako Obama.“ Po roce ve funkci zatím Joe Biden Američany nepřesvědčil

Do funkce nastupoval ve vyhrocené, ale také euforické situaci. Jako první v historii dostal hlas od víc než 80 milionů Američanů. Teď Joe Biden uzavírá svůj první rok ve funkci prezidenta USA a čtvrteční první výročí ho zastihne v naprosto odlišené situaci. Jeho popularita značně poklesla, pandemie nekončí a řada jeho hlavních slibů zatím troskotá na odporu Kongresu, a to včetně některých členů jeho vlastní Demokratické strany.

Až na jednání Kongresu proniklo heslo „Let’s Go, Brandon!“, které je zašifrovanou nadávkou Joeu Bidenovi oblíbenou mezi republikány.

Bidenovi kritici z tohoto tábora si také rádi lepí samolepky s jeho podobiznou k cenovkám benzínu, na americké poměry teď kvůli vysoké inflaci drahého. A mnoho republikánských voličů Bidena stále ani neuznává za regulérně zvoleného prezidenta.

„Zřejmě bude nejhorším, nejtrapnějším prezidentem, kterého Amerika kdy měla,“ je přesvědčený Steve z Virginie, který vnímá jako hlavní problém otázku bezpečnosti. Máme do široka otevřenou jižní hranici, nikdo to nemonitoruje, přicházejí sem nelegálně lidi z víc než dvaceti zemí. Významná část Demokratické strany taky chce připravit policii o financování.

Čtěte také

Další problém jsou podle Steva chlapci hrající v dívčích sportovních týmech. Mám dceru a nechci, aby jí někdo takhle zabíral místo, na které dřela,“ stěžuje si.

Charakter nade vše

Na opačné straně stojí zatvrzelí demokrati, jako penzisti Debrah a Joshua z hlavního města Washingtonu, kteří si Bidena z principu pochvalují.

„Prosadil zákon o infrastruktuře. Je zodpovědný za reakci na pandemii, což je vzhledem k našemu systému dost náročné. Některé státy dělají přesně opačné kroky než Bidenova vláda. Snaží se prosadit zákony ke změně klimatu, víc peněz pro děti…“ vyjmenovávají.

Je to těžké, protože v Kongresu teď není žádná vůle ke kompromisu, žádní umírnění republikáni ke spolupráci, a i někteří demokrati jsou problém. Ale snaží se a my ho za to oceňujeme,“ shrnuje Debrah.

„Kdyby nic jiného, tak nám připomněl, jak to vypadá, když je prezidentem dobrý, morální člověk. Nedosáhl všeho, co bychom rádi, ale jsme hrdí, že ho máme za lídra,“ dodává Joshua.

Nevyužitá šance

Mezi těmito názorovými protipóly, které reprezentují Steve a Deborah z Joshuou, existuje rozličná skupina těch, kteří stojí za výrazným propadem Bidenovy popularity během uplynulého roku. Chtěli dát prezidentovi šanci, tu ale podle nich zatím promarňuje.

Dělá stejnou chybu jako Obama – má podporu progresivních voličů, ale nejedná podle toho.
Nadine, volička Joea Bidena

„Pro mě osobně znamená Biden status quo. Dělá stejnou chybu jako Obama – má podporu progresivních voličů, ale nejedná podle toho. Musí prosadit nové volební zákony, protože jestli republikánům projde jejich snaha potlačovat volební právo, tak už se definitivně staneme banánovou republikou,“ stýská si Nadine.

„Kromě volebních zákonů Biden zatím nic pořádného neudělal ani pro policejní nebo imigrační reformu. To jsou věci, které se mě jako černošky původem z Trinidadu přímo týkají. Samozřejmě ho budu volit znova, ale jsem frustrovaná a nejsem s ním zatím spokojená,“ shrnuje své hodnocení prvního roku působení Joea Bidena v Bílém domě.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související