Dejme přírodě šanci si od lidí odpočinout, jednou nám to hezky vrátí, říká šéf krkonošského parku

10. duben 2020

Svátky a slunečné počasí – ideální kombinace pro výlety do přírody. V Česku ale stále platí kvůli epidemii koronaviru nouzový stav, vláda ho prodloužila do konce dubna. Ústřední krizový štáb tak vnímá oblíbená turistická místa jako riziko, protože by se tam mohly scházet velké skupiny lidí. V Krkonoších mají například obavy z parkování aut mimo parkovací plochy.

K tomu, aby dodržovali pravidla pro pohyb v době nouzového stavu vyzývá turisty například Správa Krkonošského národního parku. K obvyklému návštěvnímu řádu musí dodržovat nařízení vlády a ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také

„V horách se pohybuje armáda ČR, která kontroluje hranice, pak policie a v terénu jsou naši strážci a lesníci, kteří kontrolují přestupky proti životnímu prostředí,“ říká ředitel správy parku Robin Böhnisch.

V případě porušení nařízení hrozí pokuty do výše deseti tisíc korun, a to například za vstup mimo cesty v prvních zónách. Ohledně parkování jsou to především obce, které mají pronajaté parkoviště. Ty se ale rozhodly některá z nich uzavřít.

„Naší obavou je, že lidé, kteří nebudou moci využít legálních parkovacích ploch vjedou svými vozy do národního parku, proto budeme ve větší míře v terénu,“ upozorňuje s tím, že obava sílí i v souvislosti s dobrým počasím – sluníčko a modré nebe vytáhne návštěvníky, kteří jsou schopni chovat se nestardandně.

„Například se pohybovat na lyžích v nejcennějších částech parku, minulý týden jsme zaznamenali pohyb přímo v Krakonošově zahrádce,“ popisuje.

Böhnisch také žádá ty, který se chystají do Krkonoš přijet, aby dali přírodě šanci si od lidí odpočinout.

„Probíhá tok tetřívka, chystá se zahnízdit sokol, a obecně je tu celá řada vzácných druhů, kteří potřebují klid, a je tu velká šance dát přírodě odpočinout, aby nám to mohla jednou velmi hezky vrátit,“ dodává.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio