Dej si pivo, uděláš dobrý skutek, vyzývají mniši v Belgii

Češi rádi tvrdí, že jejich pivo je nejlepší na světě. Jenže mezinárodní soutěž o nejlepší pivo nevyhrálo to naše, ale pivo od mnichů z malého kláštera v belgickém Westvleterenu. Tamní pivo si nekoupíte v žádném obchodě, musíte si pro něj zajet přímo do kláštera na západě Belgie.

Tady ve Westvleterenu si uvědomíte, co znamená přísloví „V hospodě jak ve včelíně.“ Kmitající servírky nestíhají, protože všechny stoly jsou plné do posledního místa.

Když si chcete pivo koupit v balení po šesti lahvích a odnést domů, musíte vystát dlouhou frontu. Proč chtějí davy lidí zkusit zrovna pivo z místního malého kláštera?

Čtěte také

„To je jednoduché – díky síle médií,“ myslí si Mark Bode, který mi ukazuje pivnici a malou expozici naproti klášteru. „Jeden belgický novinář naše pivo před šesti nebo sedmi lety přihlásil do americké soutěže o nejlepší pivo na světě. Vyhráli jsme a pak začalo doslova šílenství.“

Fronta na klášter

Do té doby bylo zdejší pivo hodně známé, ale pořád bylo možné do kláštera kdykoliv přijet a pivo si jen tak koupit. Teď už to možné není.

Mniši nevaří pivo na naše poměry dlouho, teprve od 19. století, ale na své tradice jsou i tak hrdí

Místní pivo si můžete koupit buď v pivnici, nebo ve větším množství v klášteře, ale to se musíte objednat předem a doufat, že se na vás na dlouhém čekacím seznamu dostane. Pivovar totiž patří k těm opravdu malým.

„V klášteře žije celkem dvacet mnichů. Pět z nich vaří pivo, další je ředitelem pivovaru, má tedy na starosti všechnu administrativu. Jeden mnich je sládek a tři další mniši mají na starosti prodej piva,“ vypočítává Mark Bode.

Čtěte také

Hlavní činností těchto i všech ostatních mnichů v klášteře jsou ale samozřejmě každodenní modlitby. Prodej piva jim zajišťuje peníze na chod kláštera, a to, co jim zbude, věnují na dobročinné účely.

Pijte a pomůžete potřebným

Každý, kdo vypije místní pivo, tedy bez nadsázky udělá dobrý skutek. „Pijte tolik, kolik můžete, přispějete lidem, kteří potřebují pomoc,“ vyzývá Mark Bode.

Pár dobrých skutků už mají podle lístku na stole za sebou i dva Češi ve zdejší pivnici. Vyhlášené pivo si také pochvalují a svorně tvrdí, že jim nevadí ani to, jak je silné – přes deset promile alkoholu.

Klášter ve Westvleteren na západě Belgie

A ani fakt, že zdejší pivo zvítězilo v soutěži nad tím českým, jim těžkou hlavu nedělá. „V Belgii mají asi 1200 druhů piva, kam se na ně hrabeme. Máme svůj ležák a myslíme si, že jsme pupek světa. Měli bychom si trochu rozšířit obzory,“ myslí si Tomáš.

A Pavel jeho slova potvrzuje: „Je to úplně jiné pivo, než jsme zvyklí ze střední Evropy, a mně třeba chutná daleko více.“

Čtěte také

Dělat dobré skutky tedy může být i navýsost příjemné.

Pivo je lepší než voda

Mniši tady v klášteře začali vařit pivo z trochu paradoxních důvodů – potřebovali převařit místní ne úplně dobrou vodu. A když už vařili vodu, přidali chmel a další nezbytné přísady a pivo bylo na světě. Jak říká Mark Bode, plyne z toho jedno příjemné poučení: Pivo je lepší než voda.

„Měl jsem tu na exkurzi skupinu námořníků a jejich kapitán mi řekl: ,Když připlujeme do přístavu, vždycky námořníkům říkám, ať na břehu nepijí vodu, ale pivo. Protože kvalitou vody si nikdy nemůžete být jistí.‘“

A navíc, pitím vody žádný dobrý skutek neuděláte.

autor: oho
Spustit audio