Deficit bude asi vyšší než 270 miliard. Bylo by rozumné, aby došlo k úpravě daní, navrhuje člen NERV

21. září 2022

Vláda projedná schodek státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí zatím počítá s deficitem 270 miliard korun. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) ale připouští, že by to mohlo být i víc, a to kvůli výdajům spojeným se zvyšováním důchodů nebo s energetickou krizí. Rezort financí ale zároveň počítá s tím, že některá ministerstva budou muset šetřit. „Úpravy rozpočtu nejspíš nejsou zdaleka poslední,“ potvrzuje člen Národní ekonomické rady vlády Petr Janský.

Je reálné, že by i při těch rostoucích výdajích mohl stát příští rok hospodařit se schodkem 270 miliard korun?

Čtěte také

Schodek je výsledek příjmů a výdajů. Mluvíte o tom, že by výdaje byly vyšší, takže musely by se odpovídajícím způsobem zvýšit příjmy. Takže kdyby vláda byla ochotná zvýšit příjmy, tak by schodem byl reálný. Ale myslím si, že deficit bude vyšší.

Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl, že dopady zastropování cen energií budou 130 miliard korun. Jak je podle vás tahle suma reálná? Nemůže to být nakonec víc? Protože těžko předjímat vývoj cen elektřiny a plynu v příštím roce.

Těžko předjímat. Vyjádření 130 miliard jsem chápal jako maximum, co by na to mělo být vloženo. Že by to nemuselo být plných 130 miliard, ale kdoví jaké budou ceny koncem letošního a začátkem příštího roku. Takže je to věštění z křišťálové koule.

Nejistot kolem veřejných financí je více. Nevíme, jakou podobu budou mít další kroky vlády na podporu proti vysokým cenám energií. Kromě zastropování je to pomoc nejzranitelnějším skupinám obyvatel, firmám. Veřejné finance ovlivní zpomalení ekonomického růstu, které lze očekávat. A to opět sníží daňové příjmy a zvýší výdaje.

S vysokými schodky se Česko potýká od roku 2020, kdy začala pandemie koronaviru. Je podle vás vůbec možné v nejbližších letech opět připravit rozpočet s rozumným deficitem bez zvýšení daní?

Myslím, že je rozumné, aby došlo k úpravě daní. Velmi vítám, že vláda je otevřená změnám daňového systému. Vidím, že pan ministr a vláda jsou realističtí. To, že pan ministr je ochoten upravovat výši deficitu a snad i zvyšovat některé daně, vidím jako pozitivní signál do diskuze, která bude probíhat. Úpravy rozpočtu, které uslyšíme na vládě, nejspíš nejsou zdaleka poslední pro rozpočet na rok 2023, protože doba je turbulentní.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související