Dcera palestinského velvyslance al-Džamála označila otcovu smrt za atentát

3. leden 2014
Zprávy

Dcera zemřelého palestinského velvyslance Džamála al-Džamála tvrdí, že se její otec stal obětí atentátu. Podle ní nešlo o nešťastnou náhodu, jak se domnívá česká policie. Nálož údajně nebyla součástí bezpečnostního systému trezoru a nebyla umístěná uvnitř, ale přilepená zvenku k jeho spodní části.

Nové informace uvedla velvyslancova dcera Rana v rozhovoru pro palestinský zpravodajský portál Maan.

"Trezor se používal na palestinské ambasádě denně už třicet let, jednalo se o starý typ, který nebyl vybaven žádným sofistikovaným zařízením," řekla portálu.

Velvyslanec prý trezor používal už při svém předchozím pobytu v Praze. Do své rezidence ho podle dcery Rany převezl prostřednictvím české stěhovací firmy den před svou smrtí.

"Na velvyslanectví byl instalován trezor náhradní, zatímco ten starý o velikosti malé lednice byl přesunut do rezidence velvyslance. Když otec trezor otevřel, poslal svou ženu pro tužku a poté vně trezoru nastal výbuch, jehož následkem otec utrpěl poranění v oblasti dolních končetin, kterým později podlehl. Výbuch nevyšel z trezoru, ale z nálože připevněné na jeho spodní straně." popsala.

Podrobné informace má Rana al-Džamál od své matky a bratra, kteří byli v době výbuchu s velvyslancem doma.

Česká policie úmyslný čin vyloučila

Džamála al-Džamála ve středu smrtelně zranila exploze, která nastala po otevření sejfu v novém sídle palestinské ambasády v pražském Suchdole. Podle mluvčího ambasády velvyslanec do vybuchlého trezoru v minulosti běžně ukládal dokumenty či peníze na výplaty.

Pražská policie, která případ vyšetřuje, teroristický útok vyloučila. Výbuch na ambasádě prověřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. V budově totiž našla neevidované zbraně. Česká diplomacie kvůli tomu bude chtít po palestinské straně vysvětlení.

Trezor a látku, která v něm vybuchla, zkoumá kriminalistický ústav. Výsledky expertiz by mohly být známé v řádu dnů. Do vyšetřování se zapojí i palestinští odborníci.

Policejní auto před budovou budoucího palestinského velvyslanectví v Praze
autoři: mac , dka
Spustit audio