Davos asi nejzvláštnější destinací Světového poháru běžců na lyžích

15. prosinec 2008
Zblízka

Když se setká aristokracie s plebejci, může to také docela špatně dopadnout, pokud ale budeme za šlechtu považovat běžné návštěvníky švýcarského Davosu a běžce na lyžích za obyčejný lid, potom konfrontace nehrozí. Ačkoliv Davos je asi nejzvláštnější destinací Světového poháru.

Tomáš KOHOUT:
Pyšní se tím, že je nejvýše položeným městem v Evropě, ale pozornost přitahuje ničím jiným. Setkává se tu smetánka, Davos překypuje luxusem. Dříve se tady léčily plicní choroby, najme pak tuberkulóza. A kombinace toho všeho ponoukla nejednoho slavného literáta, včetně Thomase Manna.

prodavačka:
Jeho žena tu byla na léčení, přijel jí navštívit a našel inspiraci pro kouzelný /nesrozumitelné/.

Tomáš KOHOUT:
Vyprávěla mi prodavačka v místním knihkupectví. Davos mohl klidně dát námět i Erichu Maria Remarqueovi k napsání románu Nebe nezná vyvolených, zase TBC, tentokrát u mladé dívky, která se v sanatoriu seznámí s automobilovým závodníkem. Autor sám se prý také po Davosu proháněl v silném voze, mimochodem koncentraci limuzíny tu každoročně stoupá při kongresu tlustých koček ve sněhu, jako Bono z U2 nazval Světové ekonomické fórum. No, a do atmosféry takového střediska dorazí Světový pohár běžců na lyžích, tedy ne těchto, pochopitelně, to jen slavný /nesrozumitelné/ pořádal jako doprovodný program závody pro více než tři sta dětí místních i ze širokého okolí. Jinak Davos s běžci moc nesrostl. Zahlédl jsem jen dvě velké reklamy na závody, ke stadionu pak ukazovala šipka tak nenápadná, že jsem město nejdřív třikrát obkroužil. I divácká kulisa byla první den slabší, ale Jiří Magal trefně předpověděl změnu.

Jiří MAGAL:
Těch místních tady přijede spoustu a Švýcaři tady mají docela skvělou kulisu, takže těch diváků sem chodí překvapivě hodně.

Tomáš KOHOUT:
Což se potvrdilo, stala se věc nevídaná. Švýcaři obsadili první dvě místa v kvalifikaci sprintu, postoupilo jich celkem a jindy rezervovaní domorodci při fandění ve čtvrtfinále šíleli. Co si pochvalovali sami závodníci? Skoro půl metru přírodního sněhu, a to je prý na místní poměry málo na výtečně připravených tratí, nebo třeba ubytování, jak říká Martin Koukal.

Martin KOUKAL:
Některý zastávky Světovýho poháru jsou, co se týče ubytování nebo jídla, takový horší, takže člověk se vždycky rád těší někde, kde se dobře vyspí, dobře nají. Tady stačí jakýkoliv hotel, protože v Davosu špatný hotely nejsou.

Tomáš KOHOUT:
Za to v Davosu s jedenácti tisíci obyvateli nechybí pětihvězdičkový hotel Belvie nebo dva Sheratony, v celém Česku je jediný. Směrem k předvánočním nákupům v luxusních obchodech Jiří Magal prohodil:

Jiří MAGAL:
Možná vyrazím si koupit něco sladkýho do obchodu a předvánoční shánění nechám až zase na poslední chvíli na čtyři dny před Vánocema.

Tomáš KOHOUT:
Martin Koukal nejdřív zdůraznil, že tu zůstává jen kvůli pořádnému tréninku, ale potom k témuž podotknul:

Martin KOUKAL:
Když bude teď v tejdnu trošku volnějc, tak se možná podívám, tak samozřejmě se mi vždycky líbili hodinky a těch hodinkových krámů je tady spousta, ale je to tak opravdu se na ně podívat a nechat si zajít chuť.

Tomáš KOHOUT:
Bez špetky lítosti konstatoval Martin Koukal. Běžci na lyžích mají toto město jako zpestření. Ono je částečně také, ale tím to zase na rok hasne. Tomáš Kohout, Radiožurnál, Davos.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kyk
Spustit audio