David Rath je ve vazbě už rok. Do sněmovny posílá návrhy zákonů

14. květen 2013

Přesně před rokem zatkla policie poslance Davida Ratha. Od té doby je za mřížemi. Bývalý středočeský hejtman byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Současně čelí podezření z korupce při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

14. května 2012 byl tehdejší hejtman Středočeského kraje David Rath zadržen s krabicí na víno, ve které měl podle policistů 7 milionů korun. Dalších 10 milionů našli vyšetřovatelé pod podlahou v jeho domě.

Šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS i přes poslancovu imunitu vydala Davida Ratha ke stíhání. To je možné v případech, kdy dotyčného přistihnou přímo při páchání trestného činu. Soud uvalil vazbu už dva dny po zatčení. Rath je tak historicky prvním českým vazebně stíhaným poslancem při výkonu mandátu.


Strávit rok ve vazbě není výjimečné
Z ročenky vězeňské služby za minulý rok vyplývá, že kromě Davida Ratha bylo ve vazbě rok a dále dalších 181 lidí. Existují i případy, kdy lidé čekají v cele na proces i přes dva roky.

Spolu s Rathem bylo bezprostředně obviněno dalších sedm lidí. „Jsou podezřelí z několika trestných činů, a to z trestného činu poškození zájmů Evropského společenství, pak je tam trestný čin podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při veřejné zakázce,“ potvrdila státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

David Rath od začátku tvrdil, že je nevinnou obětí politického boje. „Viním vládu ze zneužívání policie k politickému boji. Viním vládu, že zneužila boj s korupcí k likvidaci svého kritika,“ řekl Rath.

Policie sledovala podezřelou skupinu více než půl roku a mezi shromážděnými důkazy jsou i odposlechy. „Měl by se skutečně hájit mimo politické funkce a platí doporučení: žádáme Davida Ratha, aby se vzdal veřejných funkcí,“ žádal tehdy předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

David Rath už sice není hejtmanem Středočeského kraje, poslanecký mandát si ale nechává. A z vězení pilně posílá návrhy různých zákonů do sněmovny. Soudní líčení by mělo začít v červenci. Bude trvat několik měsíců. Rathovi hrozí až 12 let vězení.

Ve vazbě zůstali kromě Ratha jen exposlanec Petr Kott a někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. V kauze je celkem obžalováno 11 lidí.

autoři: jhn , nib , ak
Spustit audio