David Frič - zástupce politického poradce jednotek NATO v Kosovu o situacu v nezávislém Kosovu, incidentech v Mitrovici i komplikovaném dorozumívání se Srby

Dobrý podvečer. U dnešního vydání Dvaceti minut Radiožurnálu vás tak jako každý všední den vítá Martin Veselovský. Dnes vám v příštích Dvaceti minutách nabídneme exkluzivní rozhovor s člověkem, který je doslova uprostřed dění v neurologickém bodě Evropy a který má také možnost tamní dění, myslím tím v Kosovu, ovlivňovat. Je jím zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO David Frič. Jen podotýkám, že David Frič je Čech. Dobrý den tedy do Kosova.

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Dobrý den z Kosova všem posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Friči, jaká je vlastně dnes situace v nezávislém Kosovu?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
To znamená, od 17. února, kdy Kosovo získalo svojí nepodmíněnou nezávislost, protože musíme stále mít ještě na zřeteli, že to je nezávislost, kterou velmi silně omezuje mezinárodní prvek, mezinárodní přítomnost, která se teď následuje, to znamená, že z UNMIKu se předávají kompetence na Evropskou unii. Když se to vezme kompletně ta situace, tak lze říci, že ta situace je relativně, relativně klidná, vzdor tomu, co se stalo minulý pondělí v Kosovské Mitrovici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, pardon, že vám skočím do řeči, ten incident nebo sérii incidentů v Kosovské Mitrovici, při které, jak dobře víme, byly desítky příslušníků NATO i OSN zraněny, dokonce ukrajinský policista, který spadá pod jednotky OSN, byl zabit, tak to byla série jen incidentů, které nemají nic společného s tím, jak vypadá situace komplexně?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Právě, právě, ta situace na severu je skutečně výjimečná, ale nelze na základě situace na severu usuzovat na celkovou bezpečnostní situaci v celém Kosovu, to znamená, celé Kosovo tedy, v současnosti tam žije dva miliony obyvatel kosovských Albánců a ti se zatím daří je držet v klidu, to znamená, nejsou žádné incidenty v současnosti zaznamenávány, otázkou je, do jaké míry se podaří mezinárodnímu společenství uchovat tu bezpečnost a klidnou situaci ve zbytku Kosova pod kontrolou, s ohledem k tomuto má KFOR i generální společenství silné instrumenty, to znamená, že ještě všechny státy neuznaly nezávislý Kosovo, dneska jsme na úrovni třiceti pěti států, do budoucna se očekávají v brzké době uznání ze strany České republiky. A tou druhou pákou na kosovské Albánce v současnosti je, aby nevyvolávali incidenty, je avizována donátorská konference, která se má konat ke konci června a od které si slibují jednu miliardu eur.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu instrumenty, které má mezinárodní společenství na kosovské Albánce, jsou celkem jasné, ty jste, pane Friči, vyjmenoval, ale má mezinárodní společenství a v Kosovu přítomné jednotky OSN a Severoatlantické aliance nějaká páky na etnické Srby?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
To je o poznání komplikovanější záležitost, toto už je spíše zadání pro politiky na mezinárodní úrovni, aby oni ve spolupráci s Bělehradem, se srbskou vládou se pokusili najít nějaké vzájemně přijatelné řešení. V současnosti jako jedním z řešení se nabízí návrh švédského ministra zahraničních věcí Carla Bildta, který přišel /nesrozumitelné/ Kosova srovnatelným s východní Slavonií, to znamená ještě z doby chorvatského válečného konfliktu, kdy teprve východní Slavonie se integrovala do chorvatského státu až v roce 1998, to znamená tři roky po ukončení operace Oluja.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že myšlenka je taková, že by nějaké území na severu, dnes nezávislého Kosova, by bylo vyňato ze samotného kosovského státu a bylo pod mezinárodní správou do té doby, než se minimálně etnické vášně uklidní?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Je to jedna z možností, která se v současnosti zvažuje, protože to je ..., jinak v současnosti je ten konflikt velmi, velmi zamrznutí na tom severu, to znamená na severu Kosova nejsou ani parádní instituce, tam fungují přímo státní instituce srbského státu, to znamená, tam je to přímé napojení na Srbsko. Jenom připomínám, že na severní části Kosova žije přibližně šedesát pět tisíc obyvatel a ještě větší počet Srbů, zřejmě tak sedmdesát pět tisíc obyvatel žije na jih od řeky Ibar, strategické řeky Ibar, v takzvaných roztroušených srbských enklávách, což je v současnosti pro KFOR, pro NATO naprosto prioritní záležitostí zajistit jejich bezpečnost, to znamená, jednak jejich bezpečnostní prostředí a jednak svobodu pohybu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zkuste, prosím, pane Friči, jen připomínám, že jste zástupcem politického poradce velitele kosovských jednotek Severoatlantické aliance, zkuste, prosím, pro naše posluchače narýsovat mapu té oblasti Kosova, ve které působíte, kdo je proti komu a kdo s kým spolupracuje?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Takže v současnosti v Kosovu jsou, naprosto dominují kosovští Albánci, kterých zde žije více jak dva miliony a zbývajících sto dvacet tisíc připadá na zbytkové srbské etnikum, pouze podotýkám, že po roce 1999, kdy byl ukončen konflikt v Kosovu, válečný konflikt v Kosovu, z Kosova bylo vyhnáno dvě stě padesát tisíc Srbů. K dnešnímu dni se jich podařilo navrátit pouze sedm procent, to znamená necelých deset tisíc, deset tisíc Srbů se z téhož počtu dvě stě padesát tisíc lidí vrátilo zpět do Kosova. Vedle Srbů a dominantních Albánců v Kosovu ještě žijí Romové, Aškaliové, Gorani, Bosňaci, to znamená to jsou už minoritní národnostní menšiny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hrajou tyto minoritní národnostní menšiny nějakou roli v tom konfliktu albánskosrbském?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
No, nehrajou významnou roli, co se týče například Goranců, kteří žijí na jihu Kosovo v oblasti Gory, takzvané Dragaš, která se nachází na hranici Kosova s Makedonií, tak to se jedná především o slovanské muslimy, který víceméně tíhnou k Srbům, je to dáno i tím, že srbské učební osnovy, oni jsou daleko lépe honorováni ze srbského státu z Bělehradu, nežli z Prištiny, pokud myslím konkrétně na učitele.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak vlastně vypadá úplně konkrétně situace na severu, nevím, do jaké míry se vy jako zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO dostanete přímo do daných regionů, o kterých hovoříme, ale přesto.

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
No, no, no, já se tam dostanu denně, to znamená na severu, na severu po tom 17. únoru letošního roku, kdy byla vyhlášena nezávislost, takže Srbové vtrhli jednak do celní budovy, které se nacházely na hraničním přechodu jedna a na hraničním přechodu třicet jedna, to znamená, /nesrozumitelné/ v těchto lokalitách a tím chtěli symbolicky vyjádřit gesto, že podle rezoluce 1244 se Kosovo nachází, je stále součástí, součástí Srbska a tím pádem hlavním symbol té nezávislosti měl přestavovaný těmito celními budkami, tak ty byly spáleny a strženy, jinak ta situace na severu, krom toho konfliktu tragického pondělního z toho pondělí vypadá, je pod kontrolou, jsou tam velmi silné ..., přítomnost jednak vojenských sil KFOR, na bezpečnost tam ještě dohlíží kosovský policejní složky, což jsou, které se sestavují výlučně ze Srbů, takže zdánlivě ta situace, pokud odhlédneme od etnicky rozdělené Mitrovice, kde žije osmdesát tisíc Albánců a na severu Mitrovice patnáct tisíc Srbů, tak je ta situace víceméně pod kontrolou, ale říkám, to je ..., ten sever si žije nebo se snaží ignorovat a ignoruje kosovské instituce státní, nově vybudovaného státu Kosova a naprosto nespolupracuje a vůbec už si připadáte, když už překročíte tu hranici /nesrozumitelné/, to znamená etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, jako že jste v Srbsku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám pro posluchače Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, že hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO David Frič. Hovoříme samozřejmě, jak jinak, než po pondělním incidentu v Mitrovici, po němž zůstaly desítky zraněných jednak na obou stranách, tedy na stranách jednotek OSN i jednotek NATO i na straně srbských demonstrantů a zůstal po nich také jeden mrtvý ukrajinský policista, který byl pod jednotkami OSN, mimochodem podle toho posledního prohlášení vedení OSN a NATO v oblasti, pane Friči, se policisté z jednotek OSN stahují z oblasti a zůstává jen Severoatlantická aliance, proč?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Policisté se stahují z této oblasti, protože ona je pro ně zatím nepřehledná, nicméně předpokládá se jejich brzký návrat, to znamená v daném okamžiku nad tou bezpečnostní situací bdí jednotky KFOR, které se sestavují konkrétně z francouzských jednotek a tyto francouzské jednotky jsou dále pod americkými jednotkami a vedle amerických jednotek dále ještě v oblasti působí rezervní záložní prapor vyslaný z Německa, takže ta situace, jakmile se uklidní a jakmile dojde k určitému seskupení, přeskupení sil ze strany kosovský policejní služby, tak se kosovská policejní služba, jak bylo avizováno včera ústy jejího šéfa policejního komisaře Larry Wilsona, opět vrátí na sever, do Mitrovice i do ostatních zbylých částí severního Kosova.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Friči, jaká je vlastně role politického poradce při vedení KFOR a jeho zástupce, tedy vás?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
To znamená, já mám na starosti a vůbec naše oddělení, politický odbor v rámci KFORu monitorovat i informace a dávat podklady pro hlavního velitele, pana generála /nesrozumitelné/ k tomu, aby mohl přijímat včasné operační rozhodnutí, to znamená, tato ..., připravit informační podklady a dále informování i hlavních struktur NATO v Bruselu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Odkud čerpáte své informace, přímo z terénu?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Nejčastěji přímo z terénu, to znamená, je to práce, která se sestává z dennodenního podobu na terénu, jsme v kontaktu s politickými předáky, ať už albánskými nebo s kosovskosrbskými, ale i se zástupci politických nebo politickými vůdci ostatních národnostních menšin, Goranců, Aškaliů i Bosňáků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ono se traduje již od našich prvních, myslím tím českých misií na Balkáně, že je v tom regionu výhodou být Čech, mluvit česky, že mají naši lidé přívětivější odezvu u místních než jiné národnosti, které tam byly pod hlavičkou OSN nebo NATO, platí to stále?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
/Nesrozumitelné/ se samozřejmě cení jejich schopnost improvizovat, na druhou stranu by toto, toto ohodnocení příliš nepřeceňoval, myslím si, že nejoblíbenějšími národy jsou v současnosti zde Američané, kteří jsou vlastně i nositeli pro kosovské Albánce, jejich nezávislosti a potom následováni hned Němci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Existuje v tuto chvíli v podstatě měsíc po vyhlášení nezávislosti nějaká jen kosovská vládní administrativa, nějaký reprezentanti hierarchizovaní, se kterými se dá jednat?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Ano, ti existují, vzešli z voleb, které se konaly loňského roku, 17. listopadu 2007, kdy se konaly jednak parlamentní volby, konaly se i celokosovské lokální volby, tyto volby byly bojkotovány ze strany kosovských, kosovských Srbů, kosovští Srbové si chtějí zvolit vlastní instituce, to znamená vlastní obecní rady, obecní zastupitelstva, letos paralelně s volbami, které se budou konat v Srbsku, které jsou stanoveny na 11. května. Takže Kosovo v současnosti má reprezentativní kosovskou vládu, má funkční parlament, ve kterém zasedají i dvě velmi, dvě kosovské strany, které se bohužel vůbec netěší žádné podpoře v rámci srbského společenství v Kosovu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaké jsou vlastně hlavní úkoly Severoatlantické aliance a Organizace spojených národů v Kosovu, proč tam jsou, jsou jen nárazníkovými organizacemi, které mají zajistit klid, anebo je to ještě rozšířeno?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
To znamená, KFOR vychází a jeho mandát v Kosovu je určen rezolucí stálé OSN 1244, takže na základě této rezoluce se stanou, že KFOR musí zajišťovat bezpečnostní prostředí a musí také zajistit svobodu pohybu, a to pro všechny obyvatele Kosova bez rozdílu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jakým způsobem a nakonec z regionů balkánského, ta dilemata známe už z minulých let, už z dříve probíhajících konfliktů, jakým způsobem KFOR řeší momenty, kdyby z čistě lidského hlediska bylo nutno či možno se přiklonit na některou stranu daného probíhajícího konfliktu a KFOR musí být tím, kdo bude každému rozdílet stejně?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Tak to je velmi citlivá otázka, protože toto ..., KFOR si za celou dobu své působnosti, to znamená za víc jak osm let v Kosovu si vydobyl to postavení, že ta jeho /nesrozumitelné/, neboli nestrannost, je hodnocena jak ze strany Srbů, tak i kosovských Albánců pozitivně, to znamená na rozdíl od například Správy OSN, UNMIKu v Kosovu popřípadě jiných mezinárodních institucí, které se podílely v uplynulé době na správě Kosova. Nicméně do budoucna to bude velmi ožehavou záležitostí, protože i kosovští Srbové velmi ztrácí důvěru a velmi chladně se začínají chovat i vůči mezinárodním silám KFOR v Kosovu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, co to znamená, že se začínají chladně chovat, jak si to máme představit?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Viz například tento pondělní incident, kdy byly, kdy se nejednalo o klasickou demonstraci, ale jednalo se o skutečný útok ze strany kosovských Srbů na jednotky KFOR.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné očekávat další takové incidenty?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
KFOR se snaží předejít těmto incidentům a to tím pádem, že například naše politické oddělení je v pravidelném kontaktu s kosovskosrbskými předáky, kdy se snažíme na ně apelovat, aby se předešlo takovýmto incidentům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když už mluvíte o kosovských, srbských předácích, tak jaké vlastně vznášejí minimálně vůči vám požadavky, co by chtěli, jakým definitivním požadavkem zrušení nezávislosti Kosova?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
To rozhodně, to rozhodně, musíme rozdělit zase kosovskosrbské předáky na ty, kteří se rekrutují na severu Kosova, kteří se zasazují o to řešení, buď /nesrozumitelné/, to znamená měkké či tvrdé rozdělení Kosova, to znamená, kdyby se tou hraniční linií měla stát řeka Ibar, anebo jsou kosovští předáci, kteří zase zastupují zájmy Srbů žijících v enklávách na jihu od řeky Ibar, to jsou ty roztroušené enklávy, jako Novodrbo, Štrpce, popřípadě /nesrozumitelné/ kosovské a ti jsou daleko více už smírčí a se snaží nějakým způsobem najít řešení koexistence do budoucna, to znamená, i když oni se nezasazují o ..., a samozřejmě nepřijímají nezávislé Kosovo nebo myšlenku nezávislého Kosova, tak na druhou stranu jsou ochotni alespoň elementárně spolupracovat s kosovskými státními institucemi, popřípadě s mezinárodním společenstvím v Kosovu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Friči, pojďme ke dvěma posledním otázkám, obě se budou týkat bezpečnosti. Ta první je možná triviální, ale přesto, je teď v Kosovu bezpečno?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
V Kosovu, v tom mediálním obrázku nebo vzdor i těm tragickým událostem, které se čas od času dějí, je relativně bezpečno, to znamená, pokud by se někdo vypravil na nějaké obchodní jednání, tak je samozřejmě důležité, aby se nějakým způsobem nezdržoval dlouho do noci na ulicích, ale jinak v porovnání s ostatními balkánskými státy ta míra toho, míru toho nebezpečí není potřeba přeceňovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ta druhá a poslední otázka se týká spíš globálnějšího pohledu. O Kosovu ještě před vyhlášením, jednostranným vyhlášením jeho nezávislosti bylo několikrát a mnohokrát mluveno jako o neurologickém bodu Evropy vzhledem k zájmům Evropské unie, Spojených států amerických a samozřejmě i Ruské federace se udávalo, že to by mohl být ten klíčový bod, na kterém by se takříkajíc mohl kousnout západ vůči Rusku. Tak se ptám, jestli z vašeho pohledu má Kosovo a ten konflikt tam probíhající nějaký potenciál stát se konfliktem vyššího řádu?

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
No, to je myslím otázka na někoho, kdo je daleko více spraven na úrovni té hodně vysoké politiky ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale já se vás ptám jako člověka, který je dennodenně v terénu a který vidí, co se přímo v Kosovu děje.

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATOO:
Tak já si myslím, že ten potenciál tento konflikt má.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, dnes zcela výjimečně po telefonních linkách z nezávislého Kosova, se zástupcem politického poradce, velitele kosovských jednotek NATO Davidem Fričem. Pane Friči, děkuji za váš čas a na shledanou, ať se vám daří.

David FRIČ, zástupce politického poradce velitele kosovských jednotek NATO:
Děkuju, vám také, prosím, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tady v Praze u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu byl Martin Veselovský, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio