David Čálek představuje dokument Pirátské sítě: Pro somálské piráty neexistuje nový život

20. říjen 2014

Štáb filmařů se vydal do východní Afriky natočit dokument o pirátství. Místo rozhovoru s piráty se však dokumentaristé zapletli do lží informátorů. „Piráti byli považováni za ty zlé, kteří přepadávají nebohé námořníky, ale realita je jiná,“ tvrdí režisér a kameraman David Čálek, jeden z tvůrců snímku Pirátské sítě.

„Realita v Africe nás překvapila,“ uznává David Čálek, který mimo jiné spolupracoval na filmu Alice Nellis Mamas & Papas. Tentokrát spolu s Jakubem Zahradníčkem natočil dokument Pirátské sítě, film, ve kterém není nic pravda.

Čtěte také

„Netočili jsme hraný film, ale dokument, a tak jsme se museli smířit s tím, že události mají svůj vývoj,“ vzpomíná David Čálek na okolnosti natáčení v Africe. „Každé ráno jsme se dozvídali, že je všechno jinak,“ přibližuje.

Jak tedy vypadá život somálských pirátů? Podle Davida Čálka pro ně neexistuje cesta z ilegality. Často sice utíkají ze Somálska, protože chtějí začít nový život, ale nakradených peněz si nakonec neužijí. „S nakradeným majetkem nemůžou začít podnikat. Můžou ho použít jen k dalším špinavým obchodům,“ shrnuje.

David Čálek, dokumentarista a režisér

„Afrika nám ukazuje obraz, který jsme jí vnutili,“ dodává. Co tím myslí? Jak vznikl fenomén pirátství v Somálsku? A kdo je v dokumentu Pirátské sítě skutečným hrdinou? I to zajímalo moderátorku Lucii Výbornou. Odpovědi Davida Čálka si můžete kdykoliv připomenout při poslechu zvukového záznamu rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio