Dárek pro Miroslava Zikmunda k jeho 100. narozeninám: ujištění, že svět je lepší

25. leden 2019

Splnili si sen zmapovat po 50 letech cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Jak se zrodil projekt Zikmund 100? „Nosili jsme ho v hlavě dlouho a konečné rozhodnutí padlo v hospodě u piva. Zlákalo nás i to, že jsme nenašli podobný projekt.“

Čtěte takéVše o Miroslavu Zikmundovi na webu Českého rozhlasu

Kopírovali konkrétně trasu, při které oba cestovatelé projeli tatrovkou Blízký Východ, Indii, Nepál či Sumatru. „Největší vzdálenosti jsme překonávali letecky. Na ty kratší jsme se přesouvali dost kuriózně, třeba na koních či lodích po řece Ganze,“ popisuje Tomáš Vaňourek.

Zleva doprava: cestovatel Tomáš Vaňourek, moderátor Jiří Holoubek, producent Jaroslav Bláha a cestovatel Lukáš Socha

„Cílem cesty bylo zdokumentovat a retrospektivně zaznamenat vývoj světa a míst, které navštívili v letech 1959 – 1964. Chtěli jsme vyfotit stejné místo ze stejného pohledu jako oni, a přivézt to panu Zikmundovi k jeho 100. narozeninám. Chtěli jsme mu ukázat, jak se svět od té doby změnil,“ vysvětluje Lukáš Socha.

Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund 31. prosince 1948 v Brazilii – novoroční přípitek

Bude mít Miroslav Zikmund z dárku, který od obou cestovatelů dostane 14. února, radost? Oba si myslí, že ano. „Rozhodně. Žijeme například v představě, že Sumatru sužuje odlesňování. My jsme ale zjistili, že se tam spíš zalesňuje. Nedokážu taky říct, jestli jsme narazili na opravdovou chudobu, když vynecháme slumy v Indii. Svět se opravdu zlepšuje. Pan Zikmund bude určitě štěstím bez sebe, protože svět jde kupředu přesně tak, jak si to oni přáli.“

Jak hledali místa, ze kterých legendární cestovatelé fotili? Vadily jim při záběrech třeba nově postavené budovy? Kolik zavazadel si s sebou vezli? Jak se spí ve vesnici kanibalů? Narazili na místa, která se skoro nezměnila?

autoři: Jiří Holoubek , eh
Spustit audio

Související