Danny Menšík a jeho ohromující světový rekord na highline: Šel jsem to na drť!

22. květen 2016

Čech Danny Menšík a Francouz Nathan Paulin přešli 1020 metrů dlouhou slackline ve výšce 650 metrů. Tím víc než zdvojnásobili světový rekord v disciplíně highline. Lidské limity v rovnováze, koncentraci a cílevědomosti se posouvaly ve francouzském Aiglunu.

Sport zvaný slackline má různé disciplíny. Tou, která nejvíc bere dech, je bezesporu highline. V ní se slacklineři provazochodecky pohybují na popruhu ve výšce větší než 10 metrů – slackline je napnutá nejčastěji mezi skalami, ale také mezi budovami nebo stromy. 20letý Čech Danny Menšík, považovaný nejen doma za zázračné dítě slackliningu, a jeho francouzský kolega Nathan Paulin se rozhodli, že nebudou troškařit a svoje předcházející (longline) výkony pod hranicí 500 metrů trumfnou rovnou dvojnásobně. A povedlo se jim to! Nathan Paulin přešel lajnu on-sight na první pokus a trvalo mu to 1 hodinu a 20 minut, Danny Menšík na třetí pokus a zvládl rekord za 40 minut.

„Já jsem se cítil strašně malej. Člověk je mraveneček uprostřed obrovského prostoru,“ usmívá se Danny Menšík, když mluví v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca o svém rekordu. „Když ještě začne foukat vítr, je to magická chvíle. Něco nepopsatelného.“

Měsíce plánování. Dny napínání. 40 minut vítězství

03634193.jpeg

Terén si našli ve francouzské lezecké oblasti u Aiglunu. „Původně jsme chtěli vyrazit do Španělska, ale nebylo to kvůli ochraně přírody v našem termínu možné. Nakonec jsme byli rádi za Francii,“ popisuje Danny Menšík, který ve Francii studoval a teď se připravuje na přijímací zkoušky na fyzioterapii v Praze. „Rekordní lajna nám zabrala měsíce příprav. Samotné napínání trvalo dva dny, během kterých jsme s množstvím materiálu chodili 500 metrů nahoru do skal. Pak jsme si museli dát rest day. A i tak jsem cítil únavu,“ popisuje Danny přípravy.

„Kluky na druhé straně jsem skoro neviděl. Jen když měli hodně barevné tričko, rozeznal jsem v dálce žlutou nebo červenou tečku,“ říká Danny. Kromě únavy z příprav panovaly i obavy z počasí. „Říkal jsem si, že jsme to možná trochu přehnali, byl to jeden velký experiment. Nikdo nic podobného před námi ještě neudělal. Ale museli jsme do toho jít.“ Už při prvních dvou pokusech chybělo ke světovému rekordu jen málo. „Šel jsem to na drť,“ komentuje svůj úspěšný třetí pokus Danny. „Nechybělo málo a zase bych to nedal. Byli jsme ale s Nathanem oba strašně motivovaní, abychom to tam poslali a nemuseli už na lajnu jít znova,“ usmívá se čerstvý rekordman.

1020. Co bude dál?

Po světovém rekordu absolvoval Danny slacklinerský mítink v Číně a teď se věnuje studiu. „Dál se mi hlavně chce být v horách. Kombinovat lajny s lezením, se skialpinismem v zimě, například. To chci teď nejvíc. Pár takových akcí v alpském stylu už jsem zažil, ale chci do toho šlápnout víc. Na léto mám pár projektů v Dolomitech, v Chamonix. Hory jsou nejlepší. Fakt je miluju.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio