Daniela Filipiová, ministryně zdravotnictví

Už měsíc jsou ve funkcích noví ministři Topolánkovy vlády. Mezi nimi i nová ministryně zdravotnictví a občanská demokratka Daniela Filipiová, dobrý den, paní ministryně, vítejte v rozhlase.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní ministryně, jeden z vašich předchůdců a nyní středočeský Rath hrozí zdravotním pojišťovnám a mezi nimi i VZP, že pokud se odváží dávat jeho krajským nemocnicím pokuty za nevybírání regulačních poplatků, vyhodí po volbách jejich šéfy. Měli by se toho ředitel Horák a ostatní ředitelé pojišťoven zaleknout?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Tak já k tomu hlavně musím říct to, že pojišťovny postupují podle zákona a trestat někoho za to, že postupuje podle zákona, tak jak mu zákon nařizuje, mi přijde naprostá nehoráznost a za další, ministr není ten, kdo jmenuje či odvolává ředitele zdravotních pojišťoven, ale jsou to jejich správní rady. Takže pan hejtman jak vidno, ani nezná pořádně zákony a je to prostě jeho styl. Zastrašovat, vyhrožovat, zahánět lidi do kouta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pokud by se opravdu stalo to, že česká sociální demokracie vyhraje příští sněmovní volby, že se David Rath stal ministrem zdravotnictví, tak by bezesporu už tato strana svým vlivem na obsazení právě správních rad nakonec mohla odvolávat šéfy zdravotních pojišťoven, to asi nepopřete.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
To samozřejmě nepopírám, ale byl by to naprosto silný tlak ministerstva na tyto správní rady, a to si myslím, že tedy není úplně v pořádku. Myslím si, že to není úplně v souladu se zákonem a hlavně to není vůbec etické.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak ta hrozba, která byla jasně vyřčená ze strany středočeského hejtmana Davida Ratha, je adresována samozřejmě také řediteli největší zdravotní pojišťovny, tedy VZP, Pavlu Horákovi, takže jaký pro něho a nakonec i pro jeho kolegy z těch menších zdravotních pojišťoven máte jako ministryně zdravotnictví vzkaz? Co by měli dělat nebo nedělat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já si myslím, že oni především teď musí konat, tak jak jim zákon o veřejném zdravotním pojištění ukládá, to znamená kontrolovat oprávnění, respektive neoprávnění vybírání zdravotních, regulačních poplatků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ať to dopadne jak to dopadne to správní řízení?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ať to dopadne, jak to dopadne. Buď dospějou k závěru, že tedy nebyl porušen zákon anebo dospějou k názoru, že zákon porušen byl, a tam potom mají možnost udělit pokutu až eventuálně do výše padesáti tisíc a to opakovaně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, a teď je tady na stole právě ona výhrůžka nebo pohrůžka, chceteli, o které tady celou dobu mluvíme, že v případě, že česká sociální demokracie vyhraje volby, tak ti, kteří se rozhodnou tu pokutu udělit, tak se mají třást o své křeslo? Tak co s tím?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Co s tím? Já asi začnu takhle. Sociální demokraté se neustále jaksi ohánějí životem a dílem Tomáše Garriqua Masaryka a já si myslím, že jedna z jeho takových hlavních vět je: Nebát se a nekrást. Tak já si myslím, že tito ředitelé by se měli držet tohoto hesla a dělat svoji práci tak jak mají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A neměli by čirou náhodou v tomto případě, který je poněkud nestandardní bezesporu, neměly by zdravotní pojišťovny se svými správními řízeními, mimochodem s některými zdravotnickými zařízeními už jsou zahájena správní řízení ve Středočeském kraji a s těmi případnými pokutami počkat až na nějaké, řekněme, oficiální stanovisko buď ministerstva zdravotnictví, nebo vlády, pokud třeba nezačne nějaké jednání o zdravotnických poplatcích s opozicí?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ale tady ministerstvo zdravotnictví do toho vůbec nemůže ze zákona zasahovat. Tohle to je skutečně v kompetenci pouze zdravotních pojišťoven vůči zdravotnickým zařízením.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, jaký je váš komentář k tomu, že jeden z představitelů krajských samospráv takovým způsobem vyhrožuje šéfům zdravotních pojišťoven?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
No, že je to nehoráznost. Vyhrožovat někomu, že dodržuje zákon, je nehoráznost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách občanská demokratka a ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Zůstaňme, prosím, paní ministryně, ještě ve Středočeském kraji. Hejtman David Rath také tvrdí, že hodlá soudně napadnout prodej středočeských nemocnic, které prodala ještě garnitura hejtmana Bendla. Podle dostupných informací to právě v těchto zdravotnických zařízeních a nakonec i u mnohých středočeských samospráv způsobuje určitou nervozitu a obavu z toho, co bude v budoucnu. Není úplně jasné, jak tak případná žaloba dopadne a jak dopadne to eventuální soudní řízení. Jste schopná ty lidi a ty samosprávy, které se obávají nějakým způsobem budoucnosti, nějakým způsobem a něčím ujistit?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
No, to zrovna nevím. Mě tedy vůbec ten postup pana hejtmana tím, že byl ve funkci asi tři nebo čtyři hodiny a odvolal ředitele krajských nemocnic a vzápětí bez výběrového řízení tam dosadil svoje lidi, také velmi nestandardní. To, že tam pošlou kontroly, no staré známé rčení říká, že kdo chce psa bít, hůl si najde. Vždycky se najde nějaká nesrovnalost v účetnictví, koruna tu dvě koruny. Že se bojí o svojí existenci, tomu se vůbec nedivím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale ono se na to dá, paní ministryně, také dívat trochu jinak, protože k tomu kroku, tedy privatizovat nějaká zdravotnická zařízení, se rozhodla administrativa hejtmana Petra Bendla, zástupce tehdy místopředsedy ODS jako myslím krajská samospráva vůbec v této republice a přijme teď ODS nebo vláda, nebo ministerstvo zdravotnictví za tento krok plnou odpovědnost? Ať už to dopadne jak to dopadne při těchto žalobách?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já se přiznám, že já k tomuto nemám detailní informace, tak se k tomu nějakým způsobem necítím být oprávněna na to reagovat. Nevím, za jakých podmínek to tam přesně probíhalo, pan bývalý hejtman Bendl říká, že to všechno bylo v souladu se zákonem. Pokud tomu tak bylo, tak si myslím, že se není čeho obávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní ministryně zdravotnictví, jedná se o poměrně důležitý krok, který jeden ze členů ODS udělal společně se svými kolegy relativně nedávno. Vy jste ministryní zdravotnictví, týká se to resortu vašeho, a vy o tom říkáte, že o tom nejste plně informována. Tak věříte Petru Bendlovi, že je všechno košér s tím prodejem a že prostě říkáte v tuto chvíli těm zdravotníkům ve středních Čechách, nemáte se čeho bát, prostě nebude s tím problém, zůstane to tak jak to je?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já věřím, tomu, že to všechno proběhlo dle zákona, že se skutečně nemají čeho bát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, věříte Petru Bendlovi, že ten prodej uskutečnit tak jak to mělo být?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Věřím mu, protože si myslím, že by bylo velmi riskantní, aby obcházel zákon. Pokud k tomu tak došlo, tak se přiznám, že mě to nesmírně zklame.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A do třetice, pojďme zůstat ještě v krajích, paní ministryně, hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, sociální demokrat, říká, že je ochoten s vládní koalicí jednat o regulačních poplatcích. V televizi Prima v neděli řekl, že přijatelným kompromisem, by mohlo být například osvobození důchodců a dětí do osmnácti let od všech poplatků. Snížení ochranného limitu na výdaje a změna placení za recept. Bude podle vašeho názoru taková debata o poplatcích?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já doufám, že nebude, protože tímhle tím v podstatě pozměňovacím návrhem by došlo k naprosté degradaci toho systému vybírání zdravotních poplatků, respektive toho efektu jako takového a myslím si, že to už bychom potom na ty zdravotní poplatky mohly úplně zapomenout, protože ten efekt by byl naprosto nulový. Já chci jenom připomenout, že díky těm regulačním poplatkům se vybralo pro jednotlivá zařízení pět miliard korun a pojišťovny ušetřily víc jak pěti milion korun, které mohly dát na léčbu těžce nemocných nebo výjimečně, extrémně těžce nemocných lidí a zvětšil se tak počet těch, kteří dosáhli na zdravotní péči. Pokud bychom zrušili poplatky všechny poplatky pro děti a dorost do osmnácti let a pro všechny seniory, tak skutečně to už by ten zisk byl téměř nulový. Co se týče poplatku za recepte, tak já si myslím ,že ten návrh, který tam teďkom je, že se platí maximálně třicet korun poplatek na recepte, tam kde je doplatek vyšší než třicet korun, že se neplatí nic, že je tak sociální, že skutečně už sociálnější být nemůže, přitom tam zachovává tu možnost, tu regulaci, předepisování levných léků na recept, kdy se to skutečně nevyplatí a lidé si to radši koupí sami. A co já vím, tak statistiky říkají, že lidé si léky do šedesáti nebo osmdesáti korun raději hradí sami, než aby si to nechali předepsat na recept, takže navíc tam snížení toho limitu u seniorů na dva a půl tisíce plus započítáváním ještě dalších přípravků do tohoto limitu, si myslím, že skutečně dojde k naplnění právě oné sociálnosti, kdy by důchodci neměli mít problém s tím, že by zbytečně jaksi dopláceli na to, že jsou nemocní nebo chronicky nemocní nebo že mají více nemocí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní ministryně Filipiová, vy sice říkáte, že ten návrh už nemůže být více sociální. Na druhou stranu, to, co říkal hejtman Radko Martínek, je evidentně tím, řekněme, nejvíce vstřícným návrhem, který asi můžete v současné době slyšet od sociální demokracie,protože ten nejméně vstřícný je ten návrh, který sociální demokraté razí dlouhou dobu, a to je totální zrušení zdravotnických regulačních poplatků.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
To máte pravdu, to samozřejmě je, že to je vůbec návrh, který alespoň nějakým způsobem poplatky zachovává, ale já se ptám po tom efektu. A tam si myslím, že ten efekt už by byl téměř skutečně nulový a samozřejmě můžeme se na to dívat tak, že vítám, že představitel, vysoký představitel sociální demokracie přichází s tím, že tedy poplatky zachovat, ale teď jako velmi osekané, jestli to mohu takhle říct. Nicméně si myslím, že potom ten efekt už by byl skutečně mizivý. Ten kompromis, který teďkom prošel sněmovnou a pokud vím, tak už pan prezident ho podepsal, tak tam snižuje ten výběr oproti tomu loňskému roku na 70 %. To si myslím, že je stále skutečně velký efekt, nemám prokalkulováno, protože to je skutečně pro mě úplně nová zpráva o tom pozměňovacím návrhu pana hejtmana. Dozvěděla jsem se to dnes ráno, takže nemám prokalkulováno, jaký by to byl propad v příjmech, respektive v úsporách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ještě ani není jasno, jak budou zákonodárci ODS ohledně tohoto návrhu případně hlasovat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
No, to určitě ne, protože to je nesmírně čerstvá informace a je potřeba si tady prokalkulovat, jaký by to mělo efekt.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A za jakých podmínek byste eventuálně byla schopna přijmout? Jaký efekt je pro vás ještě patřičný a jaký už prostě nemá smysl a je lepší to celé zrušit?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já si myslím, že to co jsme teďkom schválili a sice to, že jsme z těch sta procent klesli na 70 % pro mě byl už skutečně ten kompromis, který pro mě už byl skutečně hraniční. Mě tam vadilo to zvýšení věkové hranice pro děti na osmnáct let. My jsme původně uvažovali o dětech do tří let, byli jsme ochotni ustoupit poté na šest, pak jsme mluvili o patnácti letech, teď je to osmnáct.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to je strop.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
A to už je pro mě osobně to je strop.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jak silný je váš hlas uvnitř Občanské demokratické strany?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já doufám, že silný. Já dovedu hodně na hlas řvát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O tom nepochybuji, kdo ten řev bude poslouchat co si z toho vezme?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ne, já rozhodně nechci, aby to bylo vykládáno tak, že budu na někoho křičet, ale rozhodně budu přesvědčovat argumenty, už v té době už budu mít čísla, která ministerstvo zpracuje, aby doložilo, jaký to bude mít propad ve výběru zdravotnických poplatků, respektive jaký to bude mít zisk v uvozovkách a zda skutečně zvážit, jestli to stále ještě ten efekt má.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale jestli jsem tomu správně rozuměl tomu, co jste říkala paní ministryně zdravotnictví, tak pro vás už ten návrh ze Senátu, který prošel Poslaneckou sněmovnu a byl podepsán panem prezidentem, tak je v podstatě maximum možného pro vás?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ano, pro mě osobně ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, Daniela Filipiová, občanská demokratka a ministryně zdravotnictví je dnes jeho hostem. Paní ministryně, ministr vnitra Ivan Langer a ministr financí Miroslav Kalousek byli už před časem předsedou vlády pověřeni, aby v krajích zkontrolovali, jestli to, co se děje s výběrem poplatků právě v krajích, je takříkajíc v pořádku. Víte už výsledek tohoto průzkumu?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ne, zatím nevím, pokud já vím, tak tady všechna takhle ta šetření mají určité zákonné lhůty, do kdy je potřeba podat, do kdy je potřeba zpracovat jaksi námitku proti tomu rozhodnutí, takže se obávám, že tady nejdříve výsledky mohou být v dubnu nebo v květnu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu, proč se kontroly účastní lidé ministra financí, dokonce snad asi vůči nějakým podezřením se dá pochopit účast ministerstva vnitra, proč se neúčastní lidé ministerstva zdravotnictví?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Protože ministerstvo zdravotnictví v tomhle tom nemá žádné kompetence.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
I přestože se to týká výběru zdravotnických poplatků ve zdravotnických zařízeních?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
I přesto, bohužel ten zákon je postaven tak, že ministerstvo zdravotnictví v tomto nemá žádné kompetence, ale bohužel bude to, před kterým se bude demonstrovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy už jste na to připravená, že se před vaší budovou bude demonstrovat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Tak na Palackého náměstí už proběhlo tolik demonstrací, že si myslím, že už pomalu je na čase, aby tam byla další, ne?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak kdybych se na to díval trochu pesimisticky, tak bych řekl, že si z toho, až jedna přijde, nebudete příliš dělat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Asi ne, kor když budu vědět, že to skutečně, jak se říká, pláč na nesprávném hrobě, protože skutečně, pokud půjde o demonstraci, ve které ministerstvo vůbec nemůže nic dělat, tak maximálně vystoupím před demonstranty s tím, že bohužel si stěžují tam, kde si stěžovat jaksi nemá smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zdravotnické poplatky, o kterých hovoříme zhruba uplynulých deset minut, jsou v podstatě tou nejviditelnější, pro mnohé lidi snad jedinou součástí z těch původně ohlášených reforem vašeho předchůdce Tomáše Julínka. Když byste teď se vší znalostí české politické scény a toho, co je reálně možné stihnout do řádného termínu sněmovních voleb, měla říct, jaká bude budoucnost zdravotnických regulačních poplatků?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Tak já doufám, že zdravotnické regulační poplatky budou zachovány v té podobě, které teďkom prošly ve sněmovně a budou platit od 1. dubna a že poplatky už jsou pro nás uzavřená kapitola, že byť tedy ve sněmovně už je návrh na jejich absolutní zrušení, tak pevně věřím, že ani neprojde prvním čtením. Jsem přesvědčená o tom, že mnozí začínají chápat smysl poplatků. Chodí mi mnoho dopisů jak od zástupců odborné veřejnosti, kteří mi otevřeně píší, že zpočátku byli proti poplatkům, ale teď pochopili jejich smysl a vidí jejich efekt. Vnímám i dopisy od lidí, kteří jsou těžce nemocní nebo mají v rodině více nemocných lidí a chápou smysl poplatků a vítají je. Tak doufám, že to je skutečně věc osvěty, aby lidé pochopili, že ty poplatky nejsou taháním peněz z kapes, ale že skutečně to je čerpání peněz a šetření peněz pro zdravotní pojištění.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď pojďme k ostatním reformám českého zdravotnictví. Jaký v této oblasti máte vůbec plán? Protože úplně na počátku to, s čím de facto v oblasti zdravotnictví ODS vyhrála volby v roce 2006, byl poměrně rozsáhlý plán Tomáše Julínka na zreformování českého zdravotnictví. Co z něj zbude a co z něj chcete vy zrealizovat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já bych ještě k tomu chtěla říct, že Tomáš Julínek byl první ministr, který přicházel na ministerstvo s jasnou vizí, na které pracoval již několik let, aniž tušil, zda se na post ministra zdravotnitví dostane.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní ministryně, omlouvám se, pojďme teď spíš do budoucnosti, než sahat zpátky k tomu roku 2006?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ano, já jsem jenom cítila povinnost tuhle tu větu říct a hned jsem chtěla navázat na to, na co jste se mě ptal. A sice, takže ve sněmovně jsou teďkom ty tři, respektive čtyři zákony. Zákon o zdravotních službách, specifických službách, záchranné službě a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Já bych teďkom velmi ráda, protože vím, že jak zástupci odborné veřejnosti, tak někteří koaliční partneři mají výhrady, některé výhrady k těmto zákonů, tak už jsem se v podstatě se všemi sešla a s tím, že jsem jim řekla, že na příštích jednáních bych od nich chtěla slyšet konkrétní návrhy, respektive konkrétní kritiku konkrétního místa a předložení návrhu, jak by si představovali, že to budou řešit. S tím, že já si tyto připomínky vezmu, nechám je zpracovat ministerskými legislativci a pak bych jim přednesla tento kompromisní návrh. Představa je taková že bych byla velmi ráda, kdyby tyto návrhy s připraveným komplexním pozměňovacím návrhem prošly prvním čtením, pak prodloužit lhůtu mezi prvním a druhým čtením na dva měsíce, a v té době v rámci zdravotního výboru vpracovat do těchto zákonů ten kompromisní, komplexní pozměňovací návrh, který vznikne právě tou dohodou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Opoziční sociální demokracie má pravděpodobně největší problém se zákonem o zdravotních pojišťovnách, tedy o té úvaze, která pramení právě ještě z plánů Tomáše Julínka, tyto zdravotní pojišťovny transformovat na akciové společnosti a v tom původním plánu bylo také, že Všeobecná zdravotní pojišťovna bude vlastněna státem. To stále trvá i za vašeho úřadování na ministerstvu zdravotnictví?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já teďkom ten zákon o zdravotních pojišťovnách stejně tak o univerzitních nemocnicích skutečně vůbec neřeším. Já teďkom se plně věnuji těm zákonům, které jsou ve sněmovně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je, tomu rozumím, paní ministryně.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Ne, takže já se k tomu opravdu teďkom blíže nemůžu vyjádřit, jestli na tom budu trvat, nebo jestli opět udělám nějaké takové kompromisní koaliční a odborné sezení, kde se dohodneme na nějakých změnách toho zákona, já skutečně vám na tohle to teď nemohu dát konkrétnější odpověď.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já rád pozměním tu otázku možná o něco jasněji, protože to je téma, které minimálně opoziční sociální demokracii velice leží v žaludku, přeměna zdravotních pojišťoven na akciové společnosti s konkrétními vlastníky. Je pravděpodobné, že za ten necelý rok a půl do voleb bude tato změna učiněna nebo alespoň podniknete pokus takovou změnu udělat?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Tak ta druhá fáze té otázky, to je asi přesně to, co zamýšlím, nebo se pokusím udělat, jestli se mi podaří prosadit tento zákon tak, aby prošel parlamentem jako takovým, tak to bych brala jako obrovský úspěch, protože to bude znamenat, že jsme se dokázali i s opozicí dohodnout na kompromisním řešení. Rozhodně bych chtěla aspoň zahájit debatu nad tím protože já se obávám, že tento zákon je obestřen mnoha fámami, nepravdami a v rámci otevřené diskuse bychom si měli vyjasnit, co skutečně v tom zákoně je a co tam není a co je v podstatě jen smyšleno a šířeno jako v uvozovkách poplašná zpráva do společnosti. Čili rozhodně bych chtěla zahájit minimálně debatu nad tímto zákonem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že pokud už by tedy zákon měl být vržen do legislativního procesu, tak jedině po dohodě s opozicí?

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Já bych byla velmi ráda, kdyby k tomu opozice přistoupila konečně také konstruktivně a i ona přišla s nějakými návrhy, doposud se bohužel po jaksi opozici a teď mluvím zejména o sociální demokracii nepodařilo vtáhnout do žádného zdravotního projektu, který na ministerstvu zdravotnictví byl. Zmiňujme třeba onen kulatý stůl ohledně financování zdravotnictví do roku 2050.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, občanská demokratka a ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová byla jejích hostem. Paní ministryně, děkuji za váš čas a na shledanou.

Daniela FILIPIOVÁ, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1, Radiožurnálu, přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio