Daniel Vaněk

23. březen 2012

Pocházeli vaši předkové z jižní Francie, nebo to byli Anglosasové? Kdo všechno by mohl být váš příbuzný? A trpíte nějakými skrytými genetickými vadami? Odpovědět může forenzní genetika. O jejích metodách, ale i o tom, k čemu všemu tento vědní obor může sloužit, si Lucie Výborná povídala s genetikem Danielem Vaňkem.

Doba, kdy se údaje o naší DNA budou do zdravotnické karty zaznamenávat přímo v porodnici, není podle Daniela Vaňka nijak vzdálená. „Příslušné technologie už jsou připraveny. Nyní se už čeká jen na to, až spadne jejich cena, mluví se v této souvislosti o jednom tisíci dolarů,“ uvažuje forenzní genetik.

Znalost vrozených zdravotních dispozic, získaná díky analýze DNA, samozřejmě může být v mnohém prospěšná. Opomenout však nelze ani nezanedbatelná rizika, které rozvoj forenzní genetiky přináší, a to především v souvislosti s ochranou osobních údajů. „Co když se naše citlivé údaje dostanou do ruky někomu jinému? Přece jen by byly zaznamenány elektronicky na čipové kartě,“ upozorňuje host Lucie Výborné na oprávněné obavy, které se v souvislosti s tímto tématem objevují.

Technologie je navíc jedna věc a to, jak s ní zacházet, je věc druhá. „Nesmíme zapomenout ani na to, že je otázka, jakým způsobem údaje vůbec interpretovat. Zjišťujeme totiž, že ne vše, co je zapsáno v genomu, se musí potvrdit,“ upozorňuje Daniel Vaněk.

Daniel Vaněk odpovídal na otázky Lucie Výborné

Pokud by tak genetici u právě narozeného dítěte identifikovali například 70procentní pravděpodobnost vzniku silikózy plic, která se nakonec vůbec neprojeví, může to mít pro život daného člověka nedozírné důsledky. Nejenže bude žít ve strachu, kdy se nemoc ukáže, ale zároveň bude diskvalifikován na trhu práce i v očích zdravotních pojišťoven.

Jak to, že v Česku dosud neexistuje žádný zákon týkající se zacházení s údaji o DNA? Také na to Daniel Vaněk odpověděl. Padla však i řada dalších dotazů.

Záznam celého rozhovoru s Danielem Vaňkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio