Daniel Kroupa: Hulváti v politice

12. září 2021

V předvolební kampani, ale i před ní, si někteří politici přestali brát servítky a jejich veřejná vystoupení nejlépe charakterizuje výraz „hulvátství“. Etymologie tohoto slova je poněkud nejasná, ale je ryze české a doložené již počátkem 17. století. Jedni jazykovědci jeho původ hledají v souvislosti se slovem „hulákati“, jiní poukazují na podobnost se středohornoněmeckým slovem „hulwen“, které znamenalo pošpinit.

Ať tak či onak, dnes za hulváty označujeme sprosťáky, hrubiány či surovce. Otázkou je, kde se vzali v politice a jak to, že mají takový úspěch nejen u nás, ale i ve světě.

Čtěte také

Tam, kde je politika tím, čím má být, totiž hledáním shody mezi lidmi rozmanitých názorů na společném rozhodnutí o správě věcí veřejných, totiž nemají co dělat. Nejsou produktem politických názorů či programů, protože je nacházíme na levici i na pravici. Rozhodující roli pro jejich výskyt nehraje ani sama ekonomická úroveň dané země, protože je občas nacházíme v chudých i bohatých státech. Můžeme však konstatovat, že stane-li se politika pouhým bojem o moc, nacházejí hulváti větší prostor pro své působení.

Hlavním činitelem jejich nástupu je ale masová nespokojenost a pocit kolektivní nespravedlnosti. Lhostejno, zda vychází z reálných motivů, jako je chudoba, nerovnoprávné postavení a útlak, nebo z psychologických pohnutek, kdy jsou lidé přesvědčováni ideology, že za jejich neúspěchy v životě může někdo druhý.

Akce čisté ruce

V obou případech se v očích veřejnosti společnost štěpí na elity, které mohou za všechno, a nevinný lid, který je jejich obětí. Pak už je jen otázkou času, kdy se do čela onoho lidu pokusí postavit vůdci, kteří se od elit budou distancovat vulgárním jazykem, okázalým porušováním společenských pravidel a zákonů a kteří budou demonstrovat sílu potřebnou k tomu, aby s nimi zatočili. Tento styl politiky se v antice nazýval demagogií a dnes mu říkáme populismus.

Čtěte také

Reálné řešení sociálních, ekonomických či zdravotnických problémů populisty nezajímá, protože mají na všechno jednoduchý recept – dejme hlas lidu. Tím pravým „lidem“ ovšem není celá společnost, ale jenom jejich stoupenci, a cílem není veřejná diskuse, v níž se může vyjádřit každý, ale pouze jejich mocenská pozice: „zvolte mě a já všechno zařídím za vás“. Dostanou-li se pak populisté do vlády, naříkají na nedostatek moci a snaží se ovládnout hlavně soudy a média.

U nás se populistický styl politiky prosadil vulgárními bonmoty a „akcí čisté ruce“ koncem 90. let, pokračoval strašením sudeťáky, imigranty, podněcováním nenávisti k elitám shromážděným v „pražské kavárně“ a v poslední době dezinformacemi o snaze světovládců o ovládnutí lidstva pomocí genů uložených ve vakcíně proti covidu.

Daniel Kroupa

Kritika populistů za jejich hulvátství, za porušování pravidel slušného chování a zákonů nepomáhá; spíše je posiluje, protože jen utvrzuje jejich příznivce v přesvědčení, že podporují ty správné bojovníky proti elitám. Odstranit je z politiky dokáže jenom ten, kdo se zaměří na příčiny nespokojenosti a pocitu nespravedlnosti části společnosti. Jak si s nimi poradit? Tak tady je každá rada drahá.  

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.