Daniel Hůle z Člověka v tísni: Stát se chová podobně jako lichvář

19. listopad 2012

Předvánoční období je šancí pro společnosti poskytující půjčky a úvěry. Pondělní host Radiožurnálu však tvrdí, že se snaží být vůči marketingové masáži imunní. „Vánoce pro mě začínají adventem,“ tvrdí Daniel Hůle, demograf a analytik společnosti Člověk v tísni, s nímž si povídal moderátor Jan Pokorný.

„Během adventu vydělávají seriózní i lichvářské společnosti,“ domnívá se Daniel Hůle a připomíná, že lichva je sice pojem mediálně velmi používaný, ale naše zákony přesně neurčují, kdy se jí člověk dopouští. „Většina lidí dokáže definovat, co je lichva, nebo které společnosti se jí dopouštějí. Nakonec však většinou dojde k pouhému podání trestního oznámení,“ vysvětluje.

„Někteří lidé čtou nebo slyší o lichvě jen v médiích, ale lidé ze sociálně vyloučených lokalit se s ní setkávají dnes a denně,“ uvádí s tím, že v této šedé zóně stojí lichvář nad zákonem. „Často si lichvář peníze vymůže násilím,“ popisuje Daniel Hůle.

„Kromě šedé zóny tu máme také běžnou rovinu, v níž se podle mě stát chová podobně jako lichvář, což se ukazuje i srovnáním se zahraničím,“ zdůrazňuje Daniel Hůle a uvádí, že náklady spojené s vymáháním dluhu jsou u nás velmi vysoké. Dlužník tak podle něj může zaplatit až dvacetinásobek původní dlužné částky. „V diskuzích o legislativě se nesvádí boj o zájem věřitele, ale advokátů, což je problém,“ domnívá se. „V zahraničí dochází k vymáhání nenákladově, nebo jen s minimálními náklady,“ dodává.

Podle Daniela Hůle jsou někteří lidé nepoučitelní

Nebylo by řešením nepůjčovat si? „Jsou lidé, kteří jsou nepoučitelní a nebudou se chovat odpovědněji,“ zamýšlí se Daniel Hůle. Problémy s vymáháním však vznikají nejen půjčováním si. „Často se lidé dostávají do problémů spíš porušením smluvního vztahu nebo například prodlením v platbě energií,“ uvádí.

Co jsou predátorské úvěry? Jaké triky používají finanční společnosti? A jak funguje institut uznání dluhu? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Danielem Hůlem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio