Další zpřísnění pravidel? Opatření nebudou likvidační, ale preventivní, slibuje ministr Havlíček

28. leden 2021

Vláda na odpoledním jednání projedná další zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Po včerejším večerním jednání kabinetu to oznámil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Platná opatření podle něj nefungují dostatečně dobře a epidemická situace se nelepší. „Nepropadáme panice, ale nechceme, abychom opět museli zatáhnout za ruční brzdu. Musíme být důrazní ve smyslu kontroly nastavených pravidel,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Předcházet rizikům

Počet úterních pozitivních testů byl nejnižší od 15. prosince, počet covidových pacientů v nemocnicích pozvolna klesá, počet hospitalizovaných v těžkém stavu byl poprvé od 4. ledna pod tisíc osob. Vláda přesto uvažuje o tom, jak aktuální opatření upravit.

Čtěte také

Situace je o něco lepší, než byla před čtrnácti dny, opatření v první vlně nových restrikcí zabrala. Ale v posledních dnech stagnuje, množství lidí v nemocnicích nevypadá dobře,“ konstatuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s tím, že vláda chystá spíš preventivní restrikce.

Ošemetné výjimky

Nedodržování pravidel je vidět například na pobytech lidí v lyžařských střediscích pod záminkou služebních cest. Podle ministra se při kontrolách ukázalo, že řádově deset procent podnikatelů svá zařízení otevřela.

Nacházíme se v situaci, kdy jsou lidi dodržující opatření naštvaní. Mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Podle ministra Havlíčka teď vláda s právníky hledá cesty, jak zamezit zneužívání výjimek.

Školáci si počkají

Další rozvolnění, se kterým nemůžou Češi počítat, je návrat do lavic dalších žáků a studentů od pondělí. Ministr školství Robert Plaga potvrdil, že se z hlediska fungování škol od příštího týdne nezmění vůbec nic. Zpátky do tříd se zatím nebudou smět vrátit ani deváťáci, ani studenti posledních ročníků středních škol a maturanti.

Nařízení v Česku se řídí podle pátého stupně protiepidemického systému, i když se index PES drží už dva týdny ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Ministr zdravotnictví Jan Blatný už dřív řekl, že se Česko nepřesune do čtvrtého stupně, dokud počet pacientů s koronavirem v nemocnicích neklesne pod hranici tří tisíc.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související