Další zkracování soudních řízení? Může to uškodit chudším lidem, varuje prezident Soudcovské unie

Hostem je Libor Vávra, prezident Soudcovské unie. České soudy v loňském roce řešily méně případů, přesto se délka řízení mírně prodloužila. Čím to je? Proč mnozí obžalovaní čekají na rozhodnutí, jestli půjdou do vězení, dokonce několik let? A kdy se začnou zveřejňovat na internetu všechny rozsudky českých soudů? Moderuje Tomáš Pancíř.

Průměrná délka civilního řízení u okresního nebo obvodního soudu loni byla 281 dnů, u trestních případů šlo u okresního nebo obvodního soudu o 201 dnů. Nešlo by to rychleji?

Myslím, že rychlost začínáme přeceňovat. V civilních věcech jsme šestí nejrychlejší v Evropě. V čem jiném jsme ještě šestí mezi nejvyspělejšími státy? Je to obrovský úspěch, a to na největší změny ještě čekáme. Věřím, že pokud přijmeme modernější procesní předpisy, může se řízení ještě skokově zrychlit.

Jinak jsme se ale dostali na samou hranu zdravého rozumu. Čím víc budete délku řízení zkracovat, tím hůř si chudší lidé obstarají právní radu. Když jste velmi bohatý člověk, začne advokátní kancelář pracovat okamžitě, když jí zavoláte. Pro člověka, který se obtížně orientuje, trvá řadu týdnů, než zjistí, kam má jít, než se ho ujme advokát placený státem. Pro řadu lidí je rychlost nepříjemná a představuje určitou míru nespravedlnosti.

Zkracování by tedy podle vás bylo už kontraproduktivní.

Jsou tu celé agendy, které bychom měli zkrátit, a to i razantně, ale mluvit o tom jako o jediném cíli je nebezpečné, v některých případech to může budit nespravedlnost.

Které agendy by se měly zkrátit?

Nyní se například podařila obrovská věc: po letech odporu parlament akceptoval návrh ministerstva spravedlnosti, aby bylo možné uzavírat dohody o vině a trestu i u nejzávažnější trestné činnosti. A najednou vidíte, že pro řadu obžalovaných se vyplatilo dohodu uzavřít a místo mnohaměsíčních procesů tu máme půldenní vyjednávání státního zástupce s obhajobou.

Celý rozhovor s Liborem Vávrou, prezidentem Soudcovské unie, si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.