Další výskyt prasečí chřipky v Chorvatsku

8. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokud jste na moři dnes zaznamenali větší vlnobití, tak vězte, že jej způsobil vítr, kterému místní říkají jugo. V Chorvatsku jsou dva nové případy výskytu prasečí chřipky. Na Jadranu bude zítra slunečno, teploty do 29 st. Celsia.

V Chorvatsku byly potvrzeny dva nové případy výskytu tzv. prasečí chřipky. Pacienti jsou hospitalizováni v nemocnicích v Záhřebu a Karlovaci. Onemocnění si přivezli z Austrálie a Velké Británie. Podle ředitele Národní centrály pro chřipku Vladimira Draženoviče jsou zatím v Chorvatsku evidovány tři případy prasečí chřipky. Všichni pacienti, kteří s ní přijeli ze zahraničí, jsou pod lékařským dohledem.

Na středním a jižním Jadranu jste dnes možná zaznamenali větší vlnobití. To způsobil jižní až jihovýchodní vítr, kterému místní říkají jugo. Jedná se teplý vlhký vítr vanoucí skrz Jaderské moře, který je často provázen mraky a bouřkami. Tento vítr přichází pozvolna, často je možné jeho příchod zaregistrovat 2 až 3 dny předem. A jak jugo přichází po celé délce napříč Jadranem, tak s sebou nese i vysoké a dlouhé vlny. Většinou trvá 5 až 7 dní.

Téměř 400 tisíc vozidel projelo o uplynulém víkendu po dálnici mezi hraničním přechodem Macelj a Záhřebem. Informaci dnes přinesl chorvatský automotoklub, který upozorňuje, že podobně silný provoz lze čekat přes prázdniny každý víkend. Kdo se chce vyhnout kolonám před mýtnicemi a hraničními přechody, měl by si cestu naplánovat na některý všední den, kdy jsou silnice volné.

A teď k otázce, kterou dnes poslal jeden z našich posluchačů. Zajímá ho, kde se v Chorvatsku nachází vesnice s českými krajany, kteří tam už žijí několik století. Jednou z nejvýznamnějších krajanských oblastí je Daruvarsko. První Češi a Moravané sem přišli už před dvěma sty lety a nejstarší zdejší českou vesnicí je Ivanovo Selo, kde se usadili čeští strážci hranic.

Tamní kraj patřil k nejchudším oblastem tehdejšího rakouského mocnářství. Majitelé území kolem Daruvaru, šlechtický rod Jankovičů, ale poskytovali novým přistěhovalcům půdu za výhodných podmínek. Usazovali se tu zemědělci i řemeslníci, a tak na Daruvarsko přicházeli Češi z celého území dnešní České republiky. Češi zde zakládali úplně nové české osady. Jedna z nich je Lipovec anebo Luisindorf, Dolní Střežany, Brestov nebo Končenice. V těchto obcích stejně jako v samotném Daruvaru se čeština i české zvyky a tradice uchovaly dodnes.

100 let od vzniku organizovaného turistického ruchu oslaví dnes lidé v Kaštel Lukšicu nedaleko Splitu. Kromě výstavy, která připomíná také český podíl na rozvoji turistiky na Jadranu, bude součástí programu i hudební vystoupení skupiny Maestrali, která se představí pásmem písní z 50. a 60. let minulého století. Oslava začíná ve 21 hodin v prostorách paláce Vitturi.

Bankovní kurzy a ceny pohonných hmot:
Chorvatská Raiffeisenbank vyplácí za 1 euro 7 kun a 29 lipa a za 100 českých korun 27 kun 32 lipa. Ceny benzínu a nafty jsou stejné jako včera. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 7 kun 65 lipa, za eurodiesel zaplatíte 6 kun 95 lipa.

Doprava:
Zvýšený provoz je hlášen v obou směrech na hraničním přechodu Kaštel. Na příjezdu do Chorvatska je třeba počítat se zdržením na hraničních přechodech Macelj, Bregana, Stara Gradiška a Županj.

Trajekty plují podle plavebních řádů.

Počasí 9. července:
Zítra bude převážně slunečno. Ranní teploty 18 až 23, odpolední 25 až 29 st. C. Teplota moře 24 až 28 st.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. Na severním Jadranu povane severozápadní až západní vítr o rychlosti do 18 uzlů, na středním a jižním Jadranu jihovýchodní a jižní vítr o rychlosti do 18 uzlů. Moře bude na stupni 2-3. Viditelnost 10 až 20 km..

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu