Další volby na 45 %. Netanjahu své straně snižuje koaliční potenciál, covid mu nepomohl dost, hodnotí bývalý velvyslanec v Izraeli

Úterní parlamentní volby v Izraeli byly již čtvrté za poslední dva roky a pozorovatelé je označovali jako referendum o Benjaminu Netanjahuovi. Nabízejí ale volební výsledky nějakou možnost zformování nové vlády? Nehrozí, že izraelští voliči budou nakonec muset k volbám znovu? Tomáš Pancíř se ptal bývalého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara.

Strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua sice volby s docela velkým náskokem vyhrála, v parlamentu ale bude mít jen čtvrtinu mandátů, poslance bude mít hned 13 politických uskupení a ani příznivci ani odpůrci současného premiéra nemají jasnou většinu. Jak velká je podle vás v tuto chvíli pravděpodobnost, že se nikomu nepodaří sestavit koalici a budou následovat další předčasné volby: páté během dvou let?

Rozhodně to možnost je a nedá se vyloučit. Je to možnost relativně velká: myslím si, že se na pětapadesát procent nějaká vláda sestaví, ale pořád na pětačtyřicet by mohly být nové volby, přičemž toto prodloužení by se mnoha aktérům hodilo. Na druhou stranu, v Izraeli je zákon – skutečně zákon – že má být po Benjaminu Netanjahuovi, tuším od října, premiérem Benny Ganc, takže tímto je Netanjahu tlačen spíš do toho vládu sestavit, než jít do dalších voleb.

Čtěte také

Benjamin Netanjahu je úřadujícím prvním premiérem v historii Izraele, který byl obviněn z korupce, který stojí před soudem. Je to důvodem, proč se bude současný premiér snažit ve funkci za každou cenu držet?

Je to důvod, proč chce být premiérem. Respektive zákon v Izraeli říká, že když jste ministrem, nesmíte být obviněn nebo stát před soudem, ale premiéra se to netýká. Takže on má jedinou šanci, jak zůstat ve vládě, že zůstane premiérem – jinak tam nebude. Zároveň ale Benjamin Netanjahu ještě neztratil tu vůli po moci, je to rozený politik a není to jen o tom, že by se chtěl vyhnout vlastnímu soudu, je to o tom, že chce vládnout. Ne o tom udržet si čistý štít před soudy, ale dále posouvat Izrael.

Dodejme, že je mu jednasedmdesát let, takže je to opravdu politický matador. Koneckonců ve funkci premiéra byl poprvé v roce 1996, jestli si to dobře pamatuji. Ještě k tomu stíhání: vy jste říkal, že podle izraelských zákonů stíhaný politik nemůže být ministrem, objevují se ale návrhy, že by se přijal zákon, který by toto pravidlo vztáhl i pro premiéra. Je šance, že by se na tomto nový parlament dohodl, čímž by se karty úplně změnily?

Čtěte také

Já nevím, jestli je šance, že se na tom dohodne, každopádně jsou tam mnozí, kteří se o to budou snažit. Avigdor Lieberman již řekl, že takovýto zákon předloží. V tuto chvíli – tím, že rozdělení není 60:60, ale 59:61 z pohledu skalních přívrženců Netanjahua – tak se mnozí pokusí tento zákon prosadit. Nakolik je možné skutečně pro takový zákon získat 61 hlasů, to si nejsem úplně jistý. Nakolik by potom mohl zákon jakožto účelový shodit Nejvyšší soud – protože tam nemají Ústavní soud – nevím, ale určitě by se o to Netanjahuova obrana pokoušela. Každopádně kdyby takovýto zákon vstoupil v platnost, situaci by to naprosto změnilo: když by premiérem nemohl být Netanjahu, jsem hluboce přesvědčen, že by jím byl někdo jiný z Likudu jako z té největší strany. A Likud by měl poměrně pestrou škálu možností jak složit koalici, protože samotný Likud má velký koaliční potenciál. Potenciál Likudu limituje Benjamin Netanjahu.

Do jaké míry ve volbách a předvolební kampani hrály roli koronavirus, pandemie a opatření s tím spojená?

Ty volby byly o osobě Benjamina Netanjahua a pak samozřejmě o pandemii, ekonomice a sociálních věcech – rozhodně nebyly o zahraniční ani bezpečnostní politice a ani terorismu, protože Izrael čelil v poslední době teroristickým útokům relativně málo. Premiér Netanjahu na otázku pandemie výrazně vsadil, na úspěšné vakcinační kampani získal, ale nezískal dostatečně. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby vakcinační kampaň nezafungovala, tak by vůbec neměl šanci v tuto chvíli sestavovat.

Jaké strategie Netanjahu doposud volil při sestavování vlády? Proč se podle Tomáše Pojara nedostalo z Izraele více vakcín na území Palestiny? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související