Další srážka vlaku s kamionem. Letos je to už 21. podobný případ

20. prosinec 2015

V Kostomlatech nad Labem na Nymbursku se srazil vlak s nákladním autem, které zůstalo mezi závorami. Za posledních několik měsíců to není zdaleka jediný případ. Při dnešní nehodě se nikomu nic nestalo, mnohem horší následky měla ale červencová srážka vlaku s kamionem ve Studénce na Novojičínsku. Polský řidič vjel na červenou na přejezd a narazilo do něj Pendolino. Srážku nepřežili tři lidi a další dvě desítky cestujících náraz zranil.

„V letošním roce už to je 21 střetnutí, při kterých byli usmrceni tři lidé a více než 70 lidí bylo zraněno,“ vypočítává následky podobných nehod na železničních přejezdech mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ve srovnání s předchozím rokem je takových událostí více. Loni se vlak s kamionem na přejezdu srazil patnáctkrát. Podle Drápala je to proto, že řidiči se ne vždy plně věnují řízení.

Ministr dopravy Dan Ťok (za hnutí ANO) chce železniční přejezd ve Studénce na Novojičínsku, kde se stala letošní tragická nehoda, zrušit. Mluvčí Drážní inspekce má stejný názor.

„Pokud ale nějaký přejezd zrušíme, musí být nějaká vhodná alternativa, kam může být provoz sveden,“ uzavírá s tím, že nejde rušit všechny přejezdy, i když by si to inspektoři přáli.

autoři: tby , sib
Spustit audio