Další ročník soutěže Šumavská mozkovka už má svého vítěze

20. únor 2018

Národní park Šumava vyhlásil vítěze dalšího ročníku soutěže Šumavská mozkovka. Soutěž popularizačních článků se konala už počtvrté. Čtenáře nejvíce zaujal text o vodních mandelinkách ve Vltavském luhu.

Soutěž Šumavská mozkovka je soutěží článků, které se týkají výzkumu na Šumavě, které psali odborníci - vědci. Podmínkou ovšem je, že musí jít o popularizační text, tedy takový, aby byl pochopitelný i pro laického čtenáře. Zkrátka aby poučil, ale zároveň i pobavil. A vzhledem k tomu, že na to autoři mají omezený prostor, a navíc jsou to odborníci ponoření do konkrétní problematiky, nebývá to pro ně vůbec jednoduchý úkol.


Všechny soutěžní články si můžete přečíst zde.

Vítěze vybírá odborná porota i sami čtenáři

Pro články hlasovali sami čtenáři a také odborná porota. Na vítězi se shodli, všechny nejvíc zaujal článek Romana Mlejnka, který popisuje monitoring rákosníčků ve Vltavském luhu. A to právě i proto, že nejvíce splnil podmínku, aby byl pochopitelný pro laickou veřejnost. Další soutěžní články se věnovaly například monitoringu a hodnocení vichřic na Šumavě nebo výskytu lýkožrouta smrkového v Boubínském pralese. Články mohou zájemci stále najít například na webu národního parku. Už pro ně ale nemohou hlasovat.

Název soutěži dala vzácná, zákonem chráněná houba, celým jménem Mozkovka rosolovitá, která roste v pralesovitých typech lesů, na mrtvých kmenech a větvích hlavně listnáčů. Svým vzhledem skutečně připomíná růžový mozek.

autoři: sch , en
Spustit audio