Další posun ve sporu o důl Turów. Evropská komise dala částečně za pravdu Česku

Evropská komise potvrdila, že pokračováním těžby v dolu Turów porušilo Polsko evropské směrnice. Česká vláda se tak může obrátit na Soudní dvůr Evropské unie.

S Českou republikou souhlasila Evropská komise v tom, že Polsko nesprávně uplatňuje pravidla EU pro hodnocení dopadů na životní prostředí. Varšava podle komise také nedodržela předpisy pro konzultaci s veřejností a dotčenými státy, když rozšíření těžby v dole Turów i přes stížnosti povolila.

Česká strana obvinila Polsko také z porušení legislativy pro hospodaření s vodou a dalších norem. Tuto část stížnosti ale komise odmítla jako neodůvodněnou. Čtvrteční rozhodnutí Evropské komise i přesto vítá Liberecký kraj, který v souladu s ministerstvem životního prostředí požaduje zastavit těžbu a chce kompenzaci škod.

„Je to další důvod pro to, aby polský investor jednal s Libereckým krajem a Českou republikou o opatřeních, která by měla ochránit české obyvatele před zvýšeným hlukem, prašností, a také o opatřeních, která zabrání ztrátě podzemní vody na českém území,“ uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Závěry Evropské komise teď umožní, aby Česká republika Polsko zažalovala u Soudního dvora Evropské unie. Pokud i ten dá stížnostem za pravdu, hrozí Varšavě vysoké pokuty.

autoři: vid , Eva Malá , reČRoL | zdroje: Liberecký kraj , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související