Další dražba v Sotheby's! Růžový diamant se prodal za 750 milionů korun

Jedinečný růžový! Diamant s takovým názvem má už svého nového majitele. Ten za něj na aukci v Ženěvě zaplatil 31 milionů švýcarských franků, v přepočtu tedy asi 750 milionů korun.

Růžový diamant má váhu 15,38 karátů a díky své sytě růžové barvě byl zařazený na dražbě, kterou pořádala aukční siň Sotheby's, do špičkové kategorie Fancy Vived. Do té právě spadají diamanty, které mají sytou barvu.

Tento růžový diamant ve tvaru kapky je vsazený do úzkého prstenu. Nalezený byl před pěti lety v Jihoafrické republice. A byl hlavním artiklem včerejší aukce diamantů. Nicméně výsledná cena, tedy zmiňovaných 750 milionů korun mohla být pro síň lehkým zklamáním. Podle odhadů se totiž čekalo, že by se jeho cena mohla vyšplhat až na 38 milionů franků, tedy necelou miliardu korun.

Růžový diamant vydražil asijský kupec po telefonu. Neznámá je i totožnost prodejce tohoto třpytivého šperku.

Nejdražší diamant vůbec je dvanáctikarátový Blue Moon, tedy Modrý měsíc, který se vydražil loni v listopadu za v přepočtu jednu miliardu a 200 milionů korun. Pro svou sedmiletou dceru ho koupil hongkongský podnikatel Josepf Lau, který ho hned přejmenoval na Blue Moon of Josepfhine.

Pokud se ale podíváme na růžové diamanty, tak dražební rekord drží podle agentury AP Graff Pink kámen, který se prodal před 6 lety za v přepočtu 1 miliardu a 100 milionů korun. A za stejnou cenu by se mohl dnes na aukci, kterou pořádá siň Christies vydražit modrý diamant, který nese název po diamantovém magnátovi, Philipu Openhaimerovi.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio