Další české zařízení míří do vesmíru. Zajistí bezpečné starty nové generace raket Vega-C

14. leden 2021

Stává se Česko vesmírnou velmocí? Minimálně na evropské úrovni zřejmě ano. Do vesmíru v následujících letech poletí jen rakety Evropské vesmírné agentury, které ponesou zařízení od české společnosti SAB Aerospace. A další česká firma, Atos, teď bude vyvíjet systém, který má zajistit bezpečné starty nové generace raket Vega-C. 

3. září odstartovala starší generace rakety Vega z Francouzské Guyany i s takzvaným dispenserem od české společnosti SAB Aerospace. Díky němu mohla na oběžnou dráhu vynést a následně tam bezpečně vypustit několik desítek malých satelitů. 

Při dalším startu v polovině listopadu se ale po osmi minutách letu projevila chyba – raketa nenabrala dostatečnou rychlost a podle Evropské vesmírné agentury spadla do neobydlené oblasti Arktidy. Vyšetřování nakonec ukázalo, že selhání zřejmě zavinila lidská chyba při výrobě navigačního modulu rakety. 

„Je pravděpodobné, že se dva kabely místo levá–pravá zapojily pravá–levá,“ popisuje Milan Nováček ze společnosti Atos. „Navigační modul má vstupy, pozná, kde je nad Zemí a jak rychle se pohybuje. Vstupy je potřeba prověřit, aby se mohlo ověřit, co bude mít navigační modul na výstupu, jestli se chová správně.“

Čtěte také

Testovací zařízení

Právě na vývoji testovacího zařízení pro navigační modul nové generace rakety Vega-C se bude Atos podílet. „Naše zařízení bude připojené na modul ještě při výrobě. Pak dodává signály, podle nichž navigační modul vyhodnotí, že je na určité pozici nad Zemí a že se pohybuje určitou rychlostí. Podle toho vydá pokyn čidlu, aby zkorigoval rychlost v nějaké trysce.“

Společnost Atos už dodávala testovací zařízení pro evropskou misi Euclid, která zkoumá temnou hmotu a temnou energii ve vesmíru, nebo pro evropské navigační systémy Galileo. Raketa Vega-C, otestovaná i zařízením od společnosti Atos, by měla odstartovat zřejmě už v druhé polovině tohoto roku.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související