Další část české horolezecké výpravy směřuje k vrcholu Čo Oju

Čeští horolezci mají za sebou velmi náročný den. Pět z nich se snažilo vystoupit do výšky 8 201 metrů, na vrchol hory Čo Oju. Jak to dopadlo? Pokračuje členka expedice Lucie Výborná.

Dnes v půl jedné ráno vyšli horolezci Honza Trávníček, David Knill s nevidomým Honzou Říhou, Aleš Bílek a Petr Mašek z druhého výškového tábora ve výšce 7 200 metrů směrem k vrcholu osmitisícovky Čo Oju.

Po půl šesté ráno Nepálského času se z třetího výškového tábora v 7 600 metrech ozval z vysílačky hlas Honzy Trávníčka. Nárazově foukalo, tak se rozhodli počkat do 8 hodin, jestli se počasí nezlepší.

Pokud by vítr nezeslábl, nemělo cenu riskovat a David Knill by s Honzou Trávníčkem vedli nevidomého Honzu ze zóny smrti do nižšího tábora. Už tak je dosažená výška 7 600 metrů bez kyslíku pro Honzu Říhu jeho největším horolezeckým úspěchem.

Vítr se neuklidnil a přesně v 8 se vysílačka ozvala znovu – protože foukat nepřestalo, rozhodli se horolezci pro sestup do nižšího výškového tábora. Za půl hodiny se ale Honza Trávníček opět ozval: spolu s Alešem Bílkem bude pokračovat k vrcholu, zatímco Petr Mašek a David Knill sestoupí s Honzou Říhou níže.

Za pár hodin byla sestupující skupinka ve 2. výškovém táboře, po krátkém odpočinku by měli pokračovat do C 1. Honza s Alešem pokračují k vrcholu, ale počasí jim zrovna nepřeje.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio