Dálniční známka: Elektronicky od roku 2021

31. květen 2019 13:20

Řidiči v Česku už nebudou muset lepit dálniční známky na čelní skla svých aut. Od ledna 2021 klasické kupóny nahradí elektronický systém.

Na spuštění online dálničních známek se dnes dohodli ministr dopravy Vladimír Kremlík (Hnutí ANO) a ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica. Systém má začít fungovat 1. ledna 2021.

Dálniční poplatek se bude platit jednoduše elektronicky na internetu. Postačí zadat registrační značku svého vozu. Stejný systém funguje například na Slovensku.

Nižší náklady, kontrola kamerami

Elektornický systém má být levnější než nalepovací kupony, vysvětluje mluvčí rezortu dopravy Lenka Rezková: "Zavedení video tollingu sníží náklady o více než 100 milion korun. A naopak se zvýší výnos díky lepší kontrole kamerovým systémem."

Statní fond dopravní infrastruktury už podle ředitele Zbyňka Hořelici k elektronickým známkám připravuje jednotlivá výběrová řízení. Změnit se bude muset i legislativa.

"V současné době je změna zákona 13 o pozemních komunikacích v rámci druhého čtení projednávána v Poslanecké sněmovně. Státní fond připravuje jednotlivá výběrová řízení a technické řešení celého systému," přibližuje Hořelica.

Podle Ministerstva dopravy vybral stát na prodeji všech druhů známek vloni přes 5 miliard korun. Náklady na tisk a distribuci známek byly celkem 314 milionů Kč.

autor: hbc
Spustit audio