Dálnice zdarma: Kde příští rok projedete bez poplatku?

29. prosinec 2016

Řidiči příští rok už nebudou potřebovat dálniční známku na obchvatu Plzně, Ústí nad Labem nebo Olomouce. Zdarma projedou také západní částí Pražského okruhu. Ministerstvo dopravy uděluje výjimky už poněkolikáté. Naposledy letos v lednu po letech opět dovolilo jezdit řidičům bez dálniční známky po dálnici D1 v Brně.

„Bydlím tady na hlavní ulici, takže to mám dennodenně pod nosem a určitě je to horší než dřív. Kolona stojí někdy až do Rosic,“ říká Josef Ondrůj, který bydlí na rušné ulici v brněnských Bosonohách hned vedle dálnice D1. Vadí mu, že i když je D1 od Kývalky až po Holubice už rok zdarma, řidiči jezdí kolem jeho domu po „staré“ pořád.

Čtěte také

Podle starosty Bosonoh Miroslava Sojky z ČSSD na to má vliv řada věcí. „Počítali jsme s razantním úbytkem dopravy, ale ve skutečnosti je to jinak, protože oprava dálnice, která tady byla, svedla všechnu dopravu do Bosonoh. Také vzniklo hodně průmyslových zón,“ říká Sojka. I přesto je přesvědčený, že aspoň trochu se Bosonohám ulevilo.

Ministerstvo dopravy se podle mluvčího Tomáše Neřolda i na základě této zkušenosti rozhodlo, že dálničních úseků zdarma bude víc.

„Nově bude bez poplatku například obchvat Plzně na dálnici D5, taky 16kilometrový úsek D8 kolem Ústí nad Labem, obchvat Olomouce, tam je to 13 kilometrů, týká se to také části pražského okruhu od letiště, od dálnice D7, až po ulici K Barrandovu,“ vyjmenovává Tomáš Neřold.

Celkem bude od Nového roku bez poplatků asi 100 kilometrů dálnic.

Dálniční úseky vyjmuté ze zpoplatnění od 1. ledna 2017
autor: msk
Spustit audio