Dálnice do Dubrovníku už má první kilometry

29. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na několik let slibované dálnici ze Záhřebu do Dubrovníku už byly položeny první kilometry asfaltu. O nemovitosti v Dubrovníku mají zájem především bohatí zahraniční investoři.

První kilometry asfaltu byly v pondělí položeny na budoucí dálnici ze Záhřebu do Dubrovníku. Pokud vše půjde podle plánu chorvatských silničářů, trasa do Šibeniku by měla být hotova do června příštího roku. To ovšem neznamená, že se na dalších místech se nepracuje. Právě naopak. Mezi Šibenikem a Dubrovníkem má 1,5 tisíce silničářů nepřetržitou 24hodinovou pracovní dobu. Současně s novou dálnicí bude postaveno i několik desítek nových benzínových pump. Ta první - v Maslenici - je již v provozu.

Jižní Dalmácie, zejména Dubrovník, je nejen velmi žádaným pobytovým místem u turistů, ale rovněž velmi atraktivní oblastí pro zahraniční investory do nemovitostí. Za 1 metr čtvereční obytné plochy ve vybraných částech Dubrovníku mohou zájemci zaplatit až 3 tisíce eur. Největší zájem o investici mají především Američané, Britové, Rakušané, Italové a Francouzi. Zájem z jejich strany je mimořádný a Chorvaté, kteří zahraniční kapitál velmi potřebují, ho jenom vítají. Nemovitosti v Dubrovníku už vlastní například Franciska von Habsburg, anebo bývalý americký velvyslanec v Chorvatsku Wiliam Mongomery.

Počasí v Dalmácii:
Ve středu 30. července bude v Dalmácii slunečno až polojasno. Bude vát slabý severozápadní vítr a teplota vystoupí maximálně na 35 stupňů Celsia.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu