Dalího čeká exhumace. Dědičkou pohádkového jmění by mohla být španělská kartářka

27. červen 2017

Zemřel Salvador Dalí bez dědiců, jak se dosud předpokládalo, nebo měl nemanželskou dceru? To zjistí test otcovství, kvůli kterému budou úřady ostatky slavného španělského malíře exhumovat. Rozhodl o tom soud v Madridu.

Černý navoskovaný knír, hypnotizující pohled a výstřední chování, kterým spolehlivě zaujal každou společnost. To jsou jen některé památné rysy španělského malíře Salvadora Dalího. Když v roce 1989 zemřel, zanechal po sobe cenné obrazy, velké dědictví, ale žádné potomky. To poslední je ale nakonec možná trochu jinak.

Jednašedesátiletá Maria Pilar Abelová Martinez tvrdí, že je dcerou Salvatora Dalího. Její matka pracovala v Dalího prázdninovém domě jako služebná a měla mít s malířem utajený poměr.


V případě pozitivního výsledku by ji čekalo dědictví za obrazy v přepočtu za miliardy korun. Dalí zemřel v roce 1989, neměl dědice a jeho dílo připadlo státu.

První podezření, že Dalí je její otec pojala, když byla mladá. „Později to potvrdila babička. Ta mi prozradila, že mým otcem není její syn, ale slavný malíř jménem Dalí,“ tvrdí paní Martinez.

Podle španělského soudu je exhumace Dalího pro test otcovství nezbytná, na jeho osobních předmětech nezůstaly žádné biologické stopy. Abelová, která se živí jako vykladačka tarotových karet, požádala poprvé o test otcovství v roce 2015.

autoři: jch , jma
Spustit audio