Dá se esperanto naučit za dvě hodiny? Tolstoj to dokázal, říká lektor a nadšený esperantista Petr Chrdle

Lev Nikolajevič Tolstoj se prý naučil esperanto během pouhých dvou hodin a ve Velké Británii rozjíždějí projekt, během něhož se děti nejdříve učí esperanto a poté přejdou k výuce dalších jazyků.

„Lev Nikolajevič Tolstoj si během dvou hodin přečetl gramatiku, naučil se umělá slova, předpony a přípony a začal číst romány,“ uvádí informaci na pravou míru lektor a velký nadšenec esperanta Petr Chrdle. Jak připomíná, známý literát sice nepoužíval esperanto aktivně, ale přečetl spoustu knih.

Esperantu propadl také například herec Karel Höger. „Esperanto bylo v předválečné a poválečné době velmi populární,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou Petr Chrdle. V poválečném období tak byla světově nejpopulárnější stanice vysílající pouze v esperantu, která sídlila v Brně. „Bohužel po roce 1948 skončila, podobně jako mnohé jiné věci,“ lituje.

Čtěte také

Esperanto je nejrozšířenější mezinárodní plánovaný jazyk, který má být snadno naučitelný a především neutrální jazyk vhodný pro mezinárodní komunikaci. „Většina slov má latinský základ,“ popisuje Petr Chrdle.

knihy psané v esperantu

Ti, kteří se naučí esperanto, tedy můžou mít dobré startovací podmínky pro učení španělštiny nebo třeba italštiny. „Nejsnadnější je začít esperantem,“ souhlasí lektor esperanta Petr Chrdle.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio