Cyklistům s rozbitým kolem pomáhají v Česku asistenční služby. Na místě opraví řetěz nebo prasklou duši

26. květen 2021

Cyklisté, podobně jako řidiči aut, mohou v Česku využívat asistenční služby. Nabízí je hned několik tuzemských pojišťoven. Například v rámci úrazového pojištění nebo pojištění majetku.

Zásahové vozidlo asistenční služby je schopné přijet opravit rozbité kolo na cyklostezku i silnici. „Máme s sebou speciální tašku, ve které vozíme pneumatiky. A samozřejmě nýtovačku na řetězy. Takže to základní opravení jsme schopni udělat bez většího problému,“ popisuje asistenční technik Michal.

Čtěte také

Nevýhodou této služby je, že technici dokáží cyklistům pomoct jen na dobře přístupných místech. Takže se může stát, že bude muset cyklista dotlačit kolo na začátek cyklostezky. „Asistenční vozidlo nesmí zasahovat v národních parcích a ve vojenských újezdech,“ vysvětluje Jan Chabada, produktový ředitel asistenční společnosti, která službu poskytuje. Sami prý navíc nezasahují v tzv. trailech, to znamená v kopcích, které cyklisté sjíždějí.

Služba v rámci pojištění

Za pomoc cyklisté na místě nic neplatí. Službu si lidé mohou sjednat třeba k pojištění majetku. „Někde to je nabízené například k úrazovým pojištěním, někde je to nabízené k tomu, když si cyklista pořídí nové kolo,“ doplňuje mluvčí České asociace asistenčních společností Aleš Povr.

V Česku nabízí asistenční službu pro cyklisty například Kooperativa, Generali Česká pojišťovna nebo Allianz.

autoři: Luděk Hubáček , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.