ČVUT pořádá v sobotu online hackathon. Představí inovativní řešení pro vzdělávání, zdravotnictví i ekonomiku

30. duben 2020

Omezení zavedená kvůli pandemii koronaviru způsobila , že se spousta konferencí a hackathonů čili intenzivních vývojářských akcí, přesouvá do online prostoru. Jeden takový online hack day pořádá v sobotu ČVUT společně s dalšími partnery. Zaměří se na hledání nových řešení chytrého zdravotnictví nebo vzdělávání budoucnosti. Jak bude celá akce vlastně vypadat? „Bude to obdobné. Stačí vám internetové připojení, počítač a dva až pět kamarádů,“ říká Sára Boutall z Prague.ai.

Pocit lidské vzájemnosti účastníkům podle ní na hackathonu UniHack ale chybět nebude ani v online prostoru. „V koronavirové krizi vzniklo několik projektů, které se dělali na dálku a komunikace přes internet to dobře vynahrazuje,“ říká v pořadu Experiment.

Pomoc ekonomice i zdravotnictví

Umělá inteligence by mohla po skončení koronavirové krize pomáhat jak státům, tak i jejich občanům.

„Už jsme viděli super řešení. Třeba ve Švýcarsku, kde se diagnostikuje kašel podle toho, jaké má pacient příznaky. Taková prediktivní diagnostika se dá zavést v lékařství,“ tvrdí mentorka části zaměřené právě na umělou inteligenci.

Na sobotním hackathonu se budou účastníci zabývat mimo jiné i ekonomikou. „Půjde o předpověď toho, jak bude fungovat průmysl, takže například prediktivní údržba nebo modelování různých situací, podle kterých se potom dají nastavit vládní nařízení.“

Hodnotit se budou projekty na bázi tří kritérií. „Jedno z nich je realizovatelnost. Potom inovativnost a na konec budeme hodnotit to, jak řešení pomáhá v boji proti koronaviru,“ vysvětluje Sára Boutall.

autoři: Petr Král , vla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.