Curling láká na Olympijském festivalu nejvíc. Je ale těžší, než se na první pohled zdá.

Možná nejdelší fronty se na Olympijském festivalu v Brně tvoří u sportu, ve kterém se žádný Čech nikdy na olympijské hry nedostal.

Dvě curlingové dráhy v pavilonu Z na brněnském výstavišti jsou neustále vytížené. Nejspíš i proto, že mimo festival stálá dráha pro tento sport ve městě není.

Zájemci si mohou na dráze vyzkoušet, jak těžké je dostat skluzem těžký kámen na druhý konec dráhy do kruhů. Jak si na vlastní kůži vyzkoušel i redaktor Českého rozhlasu Brno, není to nic snadného. Na první pokus poslal kámen sotva do poloviny.

„Chce to zlepšit sílu odrazu a pak už jen trénovat, trénovat a trénovat,“ směje se hráč curlingu Tomáš Horák, který zájemce na festivalu s tímto méně častým sportem seznamuje.

On sám se mu začal věnovat díky své příbuzné, která se podílela na založení brněnského curlingového klubu. „Do roku 2010 se tady hrálo mistrovství České republiky v mixech a tam si mě vyhlídl brněnský tým RPK Brno, stáli si mě do klubu a začali jsme hrát ligu,“ shrnuje.

Vstupné na Olympijský festival je 50 Kč na osobu, děti do 150 cm mají vstup zdarma.
Vybavení si můžete přinést vlastní, nebo si jej za poplatek půjčit.
Hodinový pronájem curlingové dráhy s trenérem stojí 900 Kč.

S trénováním to teď mají v Brně hráči curlingu těžké. „Buďto hrajeme rovnou turnaj, nebo před zápasem bývá pět minut na trénink, teď je to devět minut. Takže trénujeme jenom před zápasem,“ dodává.

Je ale možné, že se situace díky Olympijskému festivalu změní. Dráhy by po něm totiž v Brně měly zůstat nastálo.

autoři: David Nekvinda , ska

Související